15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Qualcomm“ очекува умерено закрепнување во 2024-та

„Qualcomm“ очекува умерено закрепнување во 2024-та

„Qualcomm“, најголемиот продавач на процесори за паметни телефони, очекува скромно закрепнување на индустријата во 2024-та година, бидејќи продажбата на паметни телефони ќе се зајакне, а пазарот на уреди поврзани на Интернет останува слаб, објави „Bloomberg“.

Продажбата на паметни телефони, која се намали во 2023-та година, ќе остане „непроменета до благ пораст“ во 2024-та година, објави компанијата. Иако производителите на паметни телефони веќе немаат вишок залихи, преголемата понуда останува проблем во вториот по големина бизнис на „Qualcomm“, обезбедувајќи чипови за поврзани уреди.

„Компанијата работи на позиционирање за раст додека се движиме со уништување на залихите низ индустријата“, рече извршниот директор Кристијано Амон.

Приходите од продажба ќе бидат помеѓу 8,9 и 9,7 милијарди долари во фискалниот втор квартал, соопшти „Qualcomm“. Сумата беше во согласност со просечните прогнози на аналитичарите од 9,36 милијарди долари. Со исклучок на одредени ставки, заработката ќе биде помеѓу 2,20 и 2,40 долари по акција во тековниот квартал, наспроти просечната прогноза од 2,26 долари по акција.

Инвеститорите бараат знаци дека потрошувачите добиваат понапредни телефони со побрзо темпо. На таа белешка, „Qualcomm“ има добри вести: приходите од паметните телефони се зголемија за 16 отсто минатиот квартал, што е намалување од 27 отсто пад во претходните три месеци.

Сега, „Qualcomm“ исто така соопшти дека „Apple“ го продолжил договорот за лиценца за патент за две години, па сега продолжува до март 2027-ма година. Производителот на чипови исто така потпиша нов договор со „Samsung Electronics“. Јужнокорејската компанија се согласи своите идни уреди да ги базира на процесорите на „Qualcomm“.

„Apple“ е најголемиот светски производител на паметни телефони откако го престигна „Samsung“ во минатата година.

Иако Амон се обидуваше да ја намали зависноста на „Qualcomm“ на пазарот на паметни телефони, пренасочувајќи ја кон чипови за персонални компјутери и автомобили, финансиските резултати на компанијата беа силно погодени од побарувачката за телефони, особено во Кина.

Откако првично се зголемија во тргувањето по работното време, акциите на „Qualcomm“ изгубија нешто помалку од 1% од нивната вредност. Претходно ја затворија трговската сесија во Њујорк на ниво од 148,51 долари.

Во фискалниот прв квартал кој заврши на 24-ти декември, заработката достигна 2,75 долари по акција, без одредени ставки. Приходите се зголемија за 5 отсто на 9,9 милијарди долари. Просечната прогноза на аналитичарите беше за 2,36 долари заработка по акција на 9,54 милијарди долари приход.

Чиповите на поврзаните уреди остануваат слаба точка. Приходите од овој бизнис паднаа за 32%, додека приходите од продажба на автокомпоненти се зголемија за 31%.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП