15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Ryanair“ ја намали прогнозата за профитот за целата година поради високите цени...

„Ryanair“ ја намали прогнозата за профитот за целата година поради високите цени на горивото

Буџетската авиокомпанија „Ryanair Holdings Plc“ ги намали насоките за профитот за оваа фискална година, наведувајќи ги повисоките цени на горивото и влијанието на пониските цени откако по т.н. „пиратски“ веб-страниците се појавија нејзините објави.

Ирскиот авиопревозник соопшти дека сега очекува цела година профит до 1,95 милијарди евра, што е намалување од претходниот плафон од 2,05 милијарди евра. Сепак, долната граница на прогнозниот опсег останува 1,85 милијарди евра.

„Горивото беше голема пречка за нас“, признава главниот финансиски директор Нил Сорахан.

Одлуката на онлајн туристичките агенции како „Booking.com“ да ги отстранат огласите на „Ryanair“ по серија тужби, исто така, ја поттикна авиокомпанијата да ги намали цените.

„Ова влијаеше на факторите на оптоварување и тарифите“, истакнува Сорахан.

Ирската компанија објави добивка по оданочување од 15 милиони евра за третиот квартал, што е намалување од 211 милиони евра во истиот период од претходната фискална година.

Четвртиот квартал е обично најслабиот период за „Ryanair“, кој генерира голем дел од приходите во текот на напорната летна сезона.

Авиокомпанијата соопшти дека ќе ги искористи предностите на велигденските празници што паѓа на почетокот на оваа година, но сепак нема целосно да го компензира помалиот товар.

Насоките зависат од непредвидени негативни настани во изминатиот квартал, како што се конфликтот меѓу Израел и Хамас, војната во Украина и доцнењето на испораката на неговите авиони од „Boeing Co“.

„Ryanair“, клучниот клиент на „Boeing“, се очекува да добие 57 машини Макс до летото, но главниот извршен директор на американскиот производител на авиони Мајкл О’Лири рече дека одложувањата го намалиле бројот на испораки на долниот дел од опсегот на авиони 45-50.

Авиокомпанијата во понеделникот соопшти дека сега очекува да прими околу 50 авиони.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП