21 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Pfizer“ објави изненадувачка заработка за кварталот

„Pfizer“ објави изненадувачка заработка за кварталот

Фармацевтскиот гигант „Pfizer“ објави профит за четвртиот квартал кој ги надмина проценките на аналитичарите, откако американската влада врати помалку дози од својот лек Ковид-19 од очекуваното, пишува „Bloomberg“.

„Pfizer“ соопшти дека 6,5 милиони дози на „Paxlovid“ биле повлечени до крајот на минатата година, што резултирало со негативна продажба на лекот за четвртина од 3,1 милијарди долари. Производителот претходно изјави дека очекува да бидат вратени 7,9 милиони дози.

Инвеститорите бараат знаци на одмор од извршниот директор Алберт Бурла по тешката 2023-та година. Претходно поздравена за продажбата која надмина 100 милијарди долари благодарение на производите против Ковид-19, компанијата сега се соочува со будното око на Вол Стрит поради нејзините преголеми проценки за побарувачката за вреднување. Тие доведоа до две намалувања на насоките во минатата година.

Прилагодената заработка за кварталот достигна 10 центи по акција, соопшти „Pfizer“, надминувајќи ги проценките на аналитичарите за загуба од 19 центи. Продажбата за кварталот од 14,2 милијарди долари падна само помалку од просечната проценка од 14,4 милијарди долари.

Акциите на „Pfizer“ беа малку променети во претпазарното тргување.

Според општо прифатените сметководствени принципи, приходите на компанијата за кварталот се намалија за 41% на годишно ниво со нето загуба од 3,37 милијарди долари.

„Pfizer“ ги потврди своите финансиски насоки за 2024-та година што ги претстави во декември, кога нејзините акции паднаа на најниско ниво во последните 10 години. Компанијата очекува приходи за цела година од 58,5 до 61,5 милијарди долари, со прилагодена заработка од 2,05 до 2,25 долари по акција. Во иднина, „Pfizer“ рече дека ќе се фокусира на своето комерцијално извршување за да ги максимизира перформансите на новововедените и набавените лекови.

САД се главен клиент за „Paxlovid“ откако доби овластување за маркетинг во декември 2021-ва година. Почнувајќи од оваа година, компанијата ќе го продава „Paxlovid“ директно на приватно осигурени пациенти по цени што ќе ги преговараат плаќачите и ќе понуди програма за партиципација до 2028-ма. Курсевите за лекување се надоместуваат од владата за да се олесни овој процес.

„Pfizer“ се движи од производите против Ковид-19 за да ги зајакне напорите во лековите за рак. Сепак, најверојатно ќе помине некое време пред Вол Стрит да ги цени онколошките лекови како „Padcev“, кои беа купени со купувањето на „Seagen“ во вредност од 43 милијарди долари, рече аналитичарот на „Jefferies“, Акаш Тевари во белешката пред извештајот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП