29 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИТрошоците за кредитни картички ја поддржаa заработката на „Visa“

Трошоците за кредитни картички ја поддржаa заработката на „Visa“

„Visa“ објави квартален профит кој ги надмина проценките на Волстрит во услови на раст на трошењето на кредитни картички.

Прилагодениот нето приход за фискалниот прв квартал до 31-ви декември порасна за 8 отсто на 4,94 милијарди долари или 2,41 долари по акција, соопшти гигантот. Тоа беше 7 центи над просечната проценка на аналитичарите анкетирани од „Bloomberg“. Нето приходот се зголеми за 9% до 8,63 милијарди долари, што исто така беше над очекувањата.

„Потрошувачката на потрошувачите останува отпорна“, рече извршниот директор Рајан Мекинерни.

„Гледајќи напред, продолжуваме да гледаме значителни можности во плаќањата на потрошувачите, нови приливи и услуги со додадена вредност“, додаде тој.

Во САД, каде „Visa“ добива повеќе од 40% од приходите, бруто домашниот производ порасна со 3,3% годишна стапка минатиот квартал. Овој раст е проследен со робусни потрошувачки трошоци, кои сочинуваат приближно две третини од економијата на земјата, како и со олеснување на инфлацијата, зголемување на платите и историски ниска стапка на невработеност.

За тековната фискална година „Visa“ очекува слаб двоцифрен раст на приходите.

Што се однесува до тековниот квартал, главниот финансиски директор Крис Су во интервју коментираше дека може да има мало намалување на обемот на исплати во јануари поврзан со лошите временски услови, но тоа ќе бидат краткорочни ефекти и ќе има закрепнување.

Акциите на „Visa“ избришаа околу 3% од нивната цена при тргувањето преку шалтер во САД во последниот ден за тргување. Акциите ја завршија сесијата со рекордно високо ниво од 272,61 долари по парче, откако додадоа 4,7% од годината до денес.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП