26 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСакаме туристи од Малезија и од Сингапур, а не сакаме да им...

Сакаме туристи од Малезија и од Сингапур, а не сакаме да им го олесниме доаѓањето

Македонија има потенцијал да привлече повеќе туристи од далечни земји како Малезија и Сингапур, кои се меѓу најголемите патувачки пазари во светот.

Но, за да го искористи тој потенцијал, државата треба да го олесни процесот на добивање туристичка виза за граѓаните на овие земји, коментираат туристичките работници.

Малезија и Сингапур се земји со висок животен стандард и голема популација, кои годишно генерираат милиони туристи кои патуваат низ светот.

Нивните туристи се заинтересирани за културно и природно наследство, а Македонија има многу да им нуди во тој поглед.

Но, проблемот е што тие треба да аплицираат за виза преку конзулатите на Македонија во Софија или во Белград, што е долг и скап процес, појаснуваат туристичките работници со коишто разговараше Денар.

Тие додаваат дека државата треба да размисли за воведување на електронски визи, кои би ги овозможиле туристите од овие земји да аплицираат за виза онлајн, без да мораат да патуваат до конзулатите или да чекаат долго време за одобрување.

„Електронските визи би го поедноставиле и би го забрзале процесот на добивање виза, а исто така би го подобриле имиџот на Македонија како модерна и отворена земја за туризам. Тоа би поттикнало повеќе туристи од Малезија и Сингапур да ја посетат Македонија, што би донело поголеми приходи за туристичкиот сектор и за целата економија – велат нашите соговорници.

Според Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Македонија во првите девет месеци од 2023 година имала прилив од 471,59 милиони долари од туристичкиот промет, со раст од 25% во споредба со истиот период од 2022 година.

Но, туристичките работници сметаат дека тоа е далеку од доволно, имајќи ги предвид загубите што ги претрпеа во 2020 година поради пандемијата од коронавирусот.

Македонија има многу повеќе да понуди на светскиот туристички пазар, но за тоа треба да се направат структурни промени и да се вложи повеќе во промоција и инфраструктура.

Воведувањето на електронски визи би било една од промените кои би го подигнале квалитетот и конкурентноста на нашиот туризам, тврдат туристичките работници.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП