13 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИКомпании со највисок корпоративен рејтинг во светот

Компании со највисок корпоративен рејтинг во светот

„Microsoft“ е на врвот на листата на највлијателни и иновативни компании за 2024-та година.

„Apple“ и саудиската нафтена компанија „Saudi Aramco“ ги заокружуваат Топ 3.

На четврто место е „Bank of America“, а потоа следат „Exxon Mobil“, „JPMorgan Chase“ и „Samsung Electronics“.

Осмата, деветтата и десеттата позиција се окупирани од „Industrial and Commercial Bank of China“, „Chevron“ и „Toyota Motor“.

Ова го покажуваат податоците од годишното рангирање на магазинот „CEOworld“ на компаниите со највисока корпоративна репутација во светот.

Изборот се заснова на анкета на приближно 620.000 извршни директори, деловни лидери, приватни инвеститори, инвестициски банкари и финансиски аналитичари.

Листата ги идентификува највлијателните и најиновативните компании во различни индустрии.

Индексот наречен „CEOWORLD Best Global Companies“, се смета за едно од најугледните глобални рангирања и оценува осум главни критериуми.

Тие вклучуваат пазарна капитализација, ликвидност, живеалиште, јавна понуда, застапеност на индустријата во глобалната економија, финансиска одржливост, времетраење на јавното тргување и берза.

Само компании со пазарна капитализација од најмалку 1 милијарда американски долари се подобни за разгледување.

Еве ги Топ 25 највлијателни и иновативни компании за 2024-та година.

1. „Microsoft“, извршен директор Сатја Надела, САД

2. „Apple“, извршен директор Тим Кук, САД

3. „Saudi Aramco“, извршен директор Амин Насер, Саудиска Арабија

4. „Bank of America“, извршен директор Брајан Мојнихан, САД

5. „Exxon Mobil“, извршен директор Дарен В. Вудс, САД

6. „JPMorgan Chase & Co.“, извршен директор Џејми Димон, САД

7. „Samsung Electronics“, извршен директор Кјунг-Кјо Хјун, Јужна Кореја

8. „Industrial and Commercial Bank of China Limited“, извршен директор Лиао Лин, Кина

9. „Chevron“, извршен директор Мајкл К. Вирт, САД

10. „Toyota Motor“, извршен директор Акио Тојода, Јапонија

11. „Shell“, извршен директор Ваел Саван, Обединето Кралство

12. „TotalEnergies“, извршен директор, Патрик Појан, Франција

13. „Verizon Communications“, извршен директор Ханс Ерик Вестберг, САД

14. „Walmart“, извршен директор Даг Мекмилан, САД

15. „HSBC Holdings“, извршен директор Ноел Квин, Обединето Кралство

16. „UnitedHealth Group“, извршен директор Ендрју Вити, САД

17. „Alphabet“, извршен директор Сундар Пичаи, САД

18. „Volkswagen Group“, извршен директор Оливер Блум, Германија

19. „Morgan Stanley“, извршен директор Џејмс Горман, САД

20. „Meta Platforms“, извршен директор Марк Цукерберг, САД

21. „Sinopec“, извршен директор Ма Јуншенг, Кина

22. „Citigroup“, извршен директор Џејн Фрејзер, САД

23. „BP Plc“, извршен директор Мареј Ахинклос, Обединето Кралство

24. „Agricultural Bank of China“ (ABC), извршен директор Жао Хуан, Кина

25. „Wells Fargo“, извршен директор Стивен Д. Блек, САД

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП