13 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИОд „Pfizer“ до „Chevron“: Кој загуби најмногу во 2023-та година?

Од „Pfizer“ до „Chevron“: Кој загуби најмногу во 2023-та година?

Секој кој инвестирал пари на американската берза, бескрајно слушал за „Величествените седум“. Овие седум технолошки компании – „Microsoft“, „Apple“, „Nvidia“, „Amazon“, „Meta“ (матичната компанија на „Facebook“), „Tesla“ и „Alphabet“ (матичната компанија на „Google“) – се истакнаа минатата година, обезбедувајќи повеќе од 60% од големиот поврат на „S&P“ во 2023-та година. Нивната вкупна вредност на почетокот на годината изнесуваше само 20% од индексот.

Но, исто толку корисно е за инвеститорите да бидат свесни за листата на минатогодишните најголеми губитници (во однос на тоа колку нивните акции паднаа во вредност во долари). Според податоците од „Wilshire Indexes“, чијшто вкупен пазарен индекс „FT Wilshire 5000“ ја мери вредноста на доларот на 3.427 (од последното пребројување) акции што го сочинуваат американскиот пазар, седумте најлоши резултати доаѓаат првенствено од две категории: фармацевтски производи и енергија.

Технолошките компании кои „биеја битка“ минатата година и фармацевтските и енергетските компании кои беа во пад се примери зошто, освен ако не сте навистина добри во изборот на акции, можеби ќе сакате да инвестирате најмногу во ЕТФ фондови со широка основа, пишува „Fast Company“ во неговата анализа.

Компанијата на врвот на негативното рангирање, „Pfizer“, на пример, покажува како вчерашниот голем победник може да испадне голем губитник на денешницата. Фармацевтскиот гигант имаше одлична 2022-ра година, поттикната од приходите од неговите вакцини за Ковид-19 во комбинација со оптимизмот за неговите лекови за дебелина, релативно нова, топла и високо профитабилна фармацевтска област.

Но, минатата година, како што се намалија случаите на Ковид-19, приходот од вакцините на „Pfizer“ падна. Во исто време, компанијата ја заврши работата на еден од своите лекови против дебелина и имаше регулаторни проблеми со вториот. Затоа, нејзините акции практично пропаднаа.

Слична е ситуацијата и за „Moderna“, која во 2022-ра година забележа пораст на нејзината пазарна капитализација, исто така, поради продажбата на вакцини против Ковид-19, а потоа потона минатата година бидејќи побарувачката за такви производи опадна.

Пазарната капитализација на „Johnson & Johnson“ се намали за 87 милијарди долари. „J&J“ е најновата компанија која стана жртва на падот на побарувачката за својата вакцина против Ковид-19, како и мора да плати милијарди долари како компензација на луѓето кои поднеле тужби тврдејќи дека се заразиле со рак од талк во прав што „J&J“ го користел во некои од своите производи.

„Bristol-Myers Squibb“ нема да изгуби од бизнисот со вакцини, но сепак нејзината пазарна капитализација пропаѓа. Тоа е затоа што продажбата на лекот за рак „Revlimid“ беше погодена значително повеќе од очекуваното од конкуренцијата за генерички лекови, како и од изгледите за конкуренција за некои други клучни проекти на компанијата.

Во енергетиката, „Exxon Mobil“ и „Chevron“, двете најголеми американски енергетски компании, беа погодени од ниските цени на нафтата и природниот гас. Истите фактори ги погодуваат операциите за зелена енергија на „NextEra“.

Еден од највпечатливите факти за компаниите кои загубија најмногу во 2023-та година е колку е мал вкупниот пад на нивната пазарна вредност, 413 милијарди долари, во споредба со добивките што ги објавија „Величенствените седум“.

Оние на „Microsoft“ (985,2 милијарди долари) и на „Apple“ (922 милијарди долари) беа повеќе од двапати повеќе од комбинираните загуби од првите 7 губитници. Индивидуалните профити на шест од компаниите во „Величенствените седум“ ги надминаа и комбинираните загуби на седумте организации со најлоши резултати.

Вкупната заработка на „Величенствените седум“ изнесуваше 4,77 трилиони долари, повеќе од половина од вкупниот принос од 9,22 трилиони долари (добивки од цената плус реинвестирани дивиденди) пријавени од „Wilshire 5000“. Со други зборови, овие осум акции ја надминуваат вкупната добивка од 3.419 други акции во индексот „Wilshire“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП