21 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИДали „Morgan Stanley“ ги надмина очекувањата на пазарот?

Дали „Morgan Stanley“ ги надмина очекувањата на пазарот?

Резултатите од бизнисот за управување со богатството на „Morgan Stanley“ ги надминаа очекувањата на пазарот, иако единицата за тргување со акции на банката во САД повторно разочара, погодувајќи го целосниот профит на компанијата, пишува „Bloomberg“.

Приходите од бизнисот за тргување со фиксни приходи забележаа благ пад во 2023-та година во однос на претходната година, разочарувајќи ги аналитичарите кои очекуваа зголемување. Во меѓувреме, приходите од бизнисот за управување со богатство достигнаа 6,65 милијарди долари, надминувајќи ги 6,4 милијарди долари што ги очекуваа аналитичарите. Овој бизнис беше потпомогнат од повисоките каматни стапки, кои обезбедија зголемување на нето приходите од камати.

„Постои силна доверба во макроекономската перспектива“, рече главниот финансиски директор Шерон Јешаја, додавајќи: „Ние ќе ги потврдиме сите наши финансиски цели“.

Инвеститорите го насочуваат својот фокус кон заживување на клучните операции со фокус на Вол Стрит по период на рапидно растечки каматни стапки кои ги поттикнаа профитите на големите банки со зголемен нето каматен приход. Најголемите американски кредитори минатата недела предупредија дека иднината на нивниот најголем извор на приходи е мрачна, бидејќи „Wells Fargo & Co“ прогнозира пад на приходите од 9% во оваа година.

Како што Федералните резерви на САД сигнализираат дека завршуваат со монетарното затегнување и банкарите ја нагласуваат затворената побарувачка за спојување и поповолните пазари, надежите за заживување во инвестициското банкарство се зацврстуваат.

Овој месец го означува почетокот на новата ера за „Morgan Stanley“, при што Тед Пик ја презема функцијата извршен директор од ветеранот Џејмс Горман. Тој ја презема банката која се редефинира во текот на изминатата деценија, но која сега се соочува со поголем скептицизам од аналитичарите за нејзината способност да продолжи да расте побрзо од ривалите.

Компанијата со седиште во Њујорк минатата недела стави крај на долгата истрага за нејзиниот бизнис со трговија со приватен капитал. Компанијата се согласи да плати 249 милиони долари на американското Министерство за правда и Комисијата за хартии од вредност (SEC) како дел од спогодбата.

Трговскиот бизнис на „Morgan Stanley“ со фиксен приход објави приход од 1,43 милијарди долари, во споредба со проценките од 1,48 милијарди долари. Во тргувањето со акции, приходите достигнаа 2,2 милијарди долари, во споредба со проценките од 2,26 милијарди долари.

Советодавните трошоци за трансакции изнесуваат 702 милиони долари, во споредба со очекуваните 535 милиони долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП