28 април, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАОд талог од кафе до вкусни печурки - како еден штипјанец го...

Од талог од кафе до вкусни печурки – како еден штипјанец го започна својот еко-бизнис

Кафето е еден од најпопуларните пијалаци во светот, но дали сте се запрашале што се случува со талогот што останува на дното на филџанот? Додека повеќето луѓе го фрлаат во ѓубре, еден штипјанец го користи како суровина за одгледување печурки.

Владимир Т. (32) е дипломиран економист, но пред две години решил да се занимава со необичен бизнис. Почнал да се занимава со производство и продажба на свежи печурки од сортата буковка. Неговата посебност е во тоа што за одгледување на печурките користи талог од кафе, кој го собира од локалните кафулиња и ресторани.

„Се запознав со оваа идеја преку интернет, каде што видов дека во некои земји веќе се практикува овој начин на одгледување печурки. Ми се допадна дека е еколошки, економичен и иновативен, па решив да го пробам и јас“, вели Владимир.

Тој објаснува дека талогот од кафе е идеална подлога за растење на печурките, бидејќи ги содржи сите потребни хранливи материи, а истовремено е богат со антиоксиданти.

Талогот од кафе се меша со мицелиум, вегетативниот дел од печурката кој се состои од разгранети нишки. Сето ова се чува во контејнери, а процесот на растење трае околу еден месец. Печурките се одгледуваат во специјална соба со контролирана температура, влажност и светлина.

„Печурките кои ги одгледувам се висококвалитетни, свежи и вкусни. Тие се богати со протеини, витамини и минерали, а имаат и антибактериски и антиинфламаторни својства. Тие се одлични за здрава исхрана, а можат да се употребуваат и за приготвување на разни јадења“, објаснува Владимир.

Неговиот бизнис се покажал како успешен и профитабилен. Тој вели дека има стабилна побарувачка за неговите печурки, кои ги продава на локалниот пазар, но и во неколку пицерии.

Владимир планира да го прошири своето производство и да ги диверзифицира своите производи.

„Мојата цел е да го промовирам овој начин на одгледување печурки како една од можностите за развој на зелената економија во Македонија. Со тоа не само што се создаваат нови работни места и приходи, туку и се придонесува за заштита на животната средина и рециклирање на отпадот“, вели нашиот соговорник.

Според него, талогот од кафе не е единствената суровина која може да се искористи за одгледување печурки.

„Постојат и други органски отпадоци, како што се слама, хартија, картон, кои исто така можат да послужат како подлога. Ги советувам сите кои сакаат да се занимаваат со овој бизнис да го истражат пазарот, да се информираат за технологијата и да се обезбедат со неопходната опрема и материјали. Ова е бизнис кој бара посветеност, труд и креативност, но и носи задоволство и добивка. Секој може да го започне, а потребен е само талог од кафе, кој луѓето обично го фрлаат“, заклучува печуркарот.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП