26 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАШто очекуваат економистите и аналитичарите во 2024 година

Што очекуваат економистите и аналитичарите во 2024 година

Економистите очекуваат намалување на инфлацијата на глобално ниво во следните три години, покажува истражувањето на минхенскиот институт за економски истражувања Ifo и Швајцарскиот институт за економска политика.

Глобалната инфлација се очекува да биде пет отсто оваа година, 4,4 отсто следната година и 3,6 отсто во 2027 година, објави Ifo .

Очекуваната инфлација од пет проценти сепак би била значително над желбите на повеќето централни банки, но во исто време би значела пад од еден процентен поен во однос на претходната прогноза, наведува институтот.

Западна Европа се очекува да забележи најниска инфлација годинава од 3,1 отсто. Во Централна и Северна Америка и Северна Европа треба да биде околу три и пол проценти. Од друга страна, инфлацијата во Северна Африка наводно е околу 45 отсто, а во Јужна Америка 29 отсто.

Во 2027 година се очекува инфлацијата да биде 2,1 отсто во Западна Европа, 2,4 отсто во Северна Америка и 2,5 отсто во Северна Европа. Во меѓувреме, Источна Африка тогаш сè уште имаше инфлација од 41 отсто, а Северна Африка 25 отсто.

Во истражувањето, спроведено од 26 мај до 11 октомври минатата година, учествувале 1.541 економски експерт од 128 земји.

На крајот на 2023 година, според првата проценка на европската статистичка служба Евростат, еврозоната забележа инфлација од 2,9 отсто, што е за 0,5 процентни поени повеќе од ноември. По значителното забавување на инфлацијата во претходните месеци, таа повторно порасна на крајот на годината.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП