14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнфлацијата во еврозоната во декември порасна на 2,9 отсто

Инфлацијата во еврозоната во декември порасна на 2,9 отсто

Инфлацијата во еврозоната се искачи на 2,9 отсто во декември, ставајќи крај на шестмесечната серија последователни падови и повторно отворајќи го прашањето колку брзо Европската централна банка ќе почне да ги намалува рекордно високите каматни стапки.

Во својот прелиминарен извештај објавен во петокот, Евростат процени дека просечната годишна инфлација во земјите од еврозоната ќе биде 2,9 отсто во декември, по 2,4 отсто во ноември.

Гледајќи ги главните компоненти на инфлацијата во 20-те земји од еврозоната, храната, алкохолот и тутунот се очекува да имаат највисока годишна стапка во декември (6,1 отсто во споредба со 6,9 отсто во ноември), проследени со услугите со четири отсто, непроменета во однос на ноември.

Цените на неенергетските индустриски производи во декември се за 2,5 отсто повисоки на годишно ниво, што е намалување од 2,9 отсто во ноември. Цените на енергенсите во декември се за 6,7 отсто пониски од пред една година, а за 11,5 отсто во ноември.

Храната, алкохолот и тутунот учествуваат со околу 20 отсто од инфлацијата, додека влијанието на цените на енергијата е нешто поголемо од 10 отсто. Заедно, тие сочинуваат околу една третина од трошоците во еврозоната, но тие можат да имаат значително влијание врз вкупната инфлација, бидејќи нивните цени флуктуираат повеќе од другите компоненти.

Намалувањата на владините субвенции за гас, струја и храна, кои започнаа минатата година, предизвикаа годишната инфлација повторно да забрза во поголемиот дел од Европската унија. Евростат најави дека ќе ги објави ажурираните податоци за декември за инфлацијата на 17 јануари, додека лидерите на ЕЦБ ќе се состанат на 25 јануари за да разговараат за монетарната политика.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП