27 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНавигацијата на „Google Maps“ може следната година да биде без режим на...

Навигацијата на „Google Maps“ може следната година да биде без режим на возење

Иако навигацијата на „Google Maps“ е една од најпопуларните кога станува збор за возачите, „Google“ може да го прекине режимот на возење во рамките на апликацијата следната година.

Една од најкорисните функции на апликацијата „Google Maps“, особено кога станува збор за возачите, дефинитивно е нејзиниот режим на возење (Driving mode) бидејќи овозможува попрактичен и побезбеден начин на навигација со аудио асистенција. Сепак, и покрај ова, навигацијата на „Google Maps“ може да остане без оваа функција во иднина, доколку им се верува на новите линии на код на претстојната верзија на апликацијата.

Како што е забележано од „9to5Google“, две нови линии код во „Google Maps“ потенцијално укажуваат дека навигацијата на „Google Maps“ може да оди без режим на возење веќе во 2024-та година. Првиот код споменува неодредена функција „View“ која веќе нема да биде достапна почнувајќи од февруари 2024-та година.

Друга линија код, сепак, опишува една карактеристика која гласи: „За да упатите повик, да испратите порака или да репродуцирате медиуми додека се движите, допрете го микрофонот за да го користите „Asistent“. Врз основа на ова, порталот заклучува дека „Google“ се подготвува да го исклучи моменталниот режим на возење и наместо тоа сака луѓето да користат асистент, поточно неговиот Помошник со вештачка интелигенција.

Така, наместо класична навигација, сега практично би морале да разговарате со „Google Assistant“ додека возите и со очи да проверите дали правилно ве води. Иако ова може да биде корисно во принцип, во однос на функционалноста, особено кога станува збор за правилна навигација, може да го наруши целокупното корисничко искуство.

Навигацијата на „Google Maps“, односно нејзиниот режим на возење, досега беше исклучително корисна, пред се поради неговата едноставност и практичност при користењето, со аудио глас кој го повторува она што излегува на екранот. Сепак, без него, возачите би можеле да имаат проблеми, особено ако честопати треба да гледаат во екранот за да видат дали „Asistent“ работи добро, особено ако се движат во непозната област. Во секој случај, „Asistent“ сепак може да биде корисна замена, но нема да знаеме до конечното имплементирање на весникот во апликацијата „Google Maps“. Гигантот на крајот може да се предомисли и да не ги промени добро прифатените функции за навигација.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП