15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИРусија може да ја приватизира својата најголема банка

Русија може да ја приватизира својата најголема банка

„Сбербанк“ може да биде потенцијална цел за приватизација бидејќи владата се обидува да ја зголеми профитабилноста и да ги намали трошоците на државните компании.

Ова го објави Герман Греф, извршен директор на најголемата руска банка, цитиран од „Reuters“.

Руската влада има контролни удели во многу големи компании, вклучително и 50% плус еден удел во Сбербанк.

Рускиот министер за финансии Антон Силуанов оваа недела изјави дека има околу 30 големи компании во кои државата би можела да го намали својот удел, но не именуваше ниту една од нив.

Греф, исто така, не ги именуваше компаниите кога беше прашан за планот во интервју за телевизијата „Россија 24“.

„Генерално, мислам дека поголемиот дел од државните компании може да се приватизираат, вклучително и Сбербанк. Ние сме многу атрактивно средство, тие со задоволство ќе не купат“, рече тој.

Ако државата во одреден момент одлучи да приватизира 25% од Сбербанк – и 25% плус една акција е доволно за државна контрола, тоа ќе ја зголеми инвестициската привлечност на рускиот пазар и ќе го стимулира целиот финансиски пазар.

Избегната од западниот капитал, Москва бара начини да поттикне повеќе домашни приватни инвестиции, да ја зголеми економската ефикасност, на крајот да ги зголеми буџетските приходи додека ги зголемува трошоците за финансирање на војната во Украина.

Сбербанк, една од најголемите руски компании, ќе оствари рекордна годишна добивка во 2023-та година, а Греф ги потврди плановите да исплати 50% од нето добивката во дивиденди.

Тој исто така истакна дека профитот на Сбербанк ќе продолжи да расте во 2024-та и 2025-та година.

Централната банка и другите големи кредитори очекуваат општо забавување на приходите во банкарскиот сектор, додаде „Reuters“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП