7 мај, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАШокантна исповед на поранешен вработен во месарница: „Го прскавме месото со посебна...

Шокантна исповед на поранешен вработен во месарница: „Го прскавме месото со посебна течност за да изгледа свежо“

Поранешен работник во месарница во Скопје, којашто, за среќа, веќе неколку месеци не функционира, открива шокантни детали за начинот на кој се продавало месото додека тој бил вработен таму.

Тој тврди дека месото на кое наскоро му изминувал рокот или веќе почнувало да добива лош мирис се третирало со посебна течност и се враќало на полиците за продажба.

„Јас работев во една локална месарница во Скопје. Секој ден сведочев за тоа како се манипулира со месото што го продававме. Месото на кое му изминуваше рокот се носеше во една соба каде што се премачкуваше со некаква течност која ја менува бојата и го отстранува мирисот. Потоа се пакуваше во нова амбалажа и се враќаше на полиците за продажба. Не знам каква е таа течност, но разбрав дека често ја користат голем број месарници во земјава, па и во регионот. Наводно, не била опасна за човековото здравје”, ни вели тој.

Ова не е прв пат да се појават обвинувања за продажба на вакво месо во македонските месарници.
Минатата година, еден друг работник од друга месарница откри дека месото чиј рок е при крајот се премачкува со боја и се продава како свежо.

Овие случаи покажуваат дека месната индустрија во Македонија се соочува со сериозни проблеми и дека потрошувачите треба да бидат многу внимателни кога купуваат месо.

Домашните производители се жалат дека не можат да конкурираат со увезеното месо поради високите царини и нерегулираните стандарди за квалитет. Некои од нив тврдат дека увезеното месо е исто така третирано со хемикалија, но дека тоа не се открива поради недостиг на контрола.

Во оваа ситуација, потрошувачите треба да бидат многу внимателни и да го проверуваат рокот на траење, бојата, мирисот и амбалажата на месото што го купуваат. Исто така, треба да избегнуваат месо што е премногу евтино или што има сомнително потекло. Најдобро е да се купува месо од проверени и сертифицирани производители кои гарантираат за неговиот квалитет и безбедност.

На крајот на краиштата, потрошувачите треба да знаат дека нивното здравје е најважно и дека не треба да ризикуваат со консумирање на сомнително месо.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП