21 јуни, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАСвињи товеници на домашна понуда – еве колку чини килограм месо без...

Свињи товеници на домашна понуда – еве колку чини килограм месо без коска

Во време на криза и неизвесност, многу луѓе се обидуваат да си обезбедат здрава и квалитетна храна. Еден од начините е да купат свињи товеници од домашни одгледувачници.

На еден од огласите се продаваат свињи од 100 до 180 килограми, со можност за средување на месото.

„Добивате чисто месо и плаќате само месо кое е исчистено од коска, исечено на парчиња какви што сакате, сомелено тоа што е за мелење, спакувано во кеси и до дома донесено за 180 денари по килограм“, ни изјави огласувачот.

Тој додаде дека свињите се одгледуваат на неговата фарма во околината на Скопје и дека се хранат со природна храна.

„Свињите се здрави и без антибиотици и хормони. Се грижам за нив како за моите деца“, рече тој низ смеа.

Цената на еден килограм свинско месо изнесува 180 денари, што е под цената на пазарот, која се движи околу 200 денари. Некои граѓани признаваат дека цената е прифатлива и дека за 180 денари може човек да знае што јаде и од каде јаде.

„Купив свиња и сум многу задоволен. Месото е вкусно и свежо, а и не морам да трошам време и сила со клање и сечење. Сѐ е спремно за замрзнување или за печење“, ни рече еден од купувачите.

Според Законот за безбедност на храната, секој продавач на животни или животински производи мора да има регистрирано стопанство и да ги почитува правилата за хигиена и квалитет.

Но, во пракса, многу од овие продавачи не ги исполнуваат овие услови и продаваат на црно.

Затоа, советот на експертите е да се биде внимателен при купување на свињи товеници од неофицијални извори и да се провери нивното потекло и здравствено состојба. Исто така, да се избегнуваат прекумерни количини на свинско месо, бидејќи тоа може да предизвика здравствени проблеми.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП