2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАДенес е уште еден празник за ШОПИНГХОЛИЧАРИТЕ - што е "Cyber ​​Monday"?

Денес е уште еден празник за ШОПИНГХОЛИЧАРИТЕ – што е “Cyber ​​Monday“?

Помалку или повеќе, сите знаеме за “Black Friday” и неговото значење, но дали знаете што е Cyber ​​Monday? По правило доаѓа веднаш по црниот петок, т.е. во првиот понеделник и важи само за онлајн попусти.

Значи, ако претпочитате купување преку Интернет, Сајбер Понеделник е вашиот празник.

Меѓутоа, бидејќи овој тип на купување често е посложен од физичкото купување, пред сè, често е помалку безбеден бидејќи луѓето „се сопнуваат“ на непроверени трговци, па затоа е корисно да знаете како да купувате онлајн на најдобар начин и да се заштитите себеси и вашите пари.

Што е најважно, купувајте од проверени уреди (компјутер, телефон) и од сигурни сајтови, кои ќе ги препознаете по URL адресата.

Имено, иако многу продавачи на Интернет се легитимни, измамниците за жал можат да ја искористат анонимната природа на Интернет за да ги придобијат клиентите. Користејќи ја најновата технологија, тие создаваат лажни веб-страници за продажба, кои имаат софистициран дизајн и изглед.

Кога станува збор за URL-адресата, ако ја погледнете повнимателно, односно адресата на тој сајт, но и неговата содржина, можете да забележите дека е лажна. На пример, URL-то ќе има дополнителни или различни букви и симболи, а веб-локацијата може да има граматички грешки или ограничена функционалност.

За да бидете безбедни и да избегнете измами со плаќање, изберете веб-адреси што имаат префикс https во името и видлива икона катанец. Тие се дизајнирани да издржат хакерски упади и се препорачуваат како посигурни при плаќањето преку Интернет.

Инаку, „Црниот петок“ и „Сајбер понеделник“ се денови кои се тесно поврзани со прославата на Денот на благодарноста, кој беше воведен во 1789 година по препорака на тогашниот американски претседател Џорџ Вашингтон. Овој празник го прифатија сите без разлика од каде дошле или кога пристигнале во Америка бидејќи го слави соединувањето на различни култури. По пристигнувањето во новиот свет, по 66 дена напорно патување, англиските доселеници тешко добивале храна. Тие биле спасени од локалните Индијанци, кои им обезбедиле храна и ги научиле како да одгледуваат пченка и друг зеленчук.

Кога наредната есен обезбедија доволно за да ја преживеат претстојната зима, славеа со Индијанците, а на трпезата, меѓу другото, беше и мисирка која се уште традиционално се подготвува во домовите низ Америка за Денот на благодарноста.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП