14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИШто ги зголеми приходите и профитот на „American Express“?

Што ги зголеми приходите и профитот на „American Express“?

Приходите и профитот на „American Express Co.“ (Amex) се искачи на рекордно високо ниво во третиот квартал бидејќи компанијата продолжи да привлекува нови клиенти кои се подготвени да платат годишен надомест за своите производи од високата класа, објави „Bloomberg“.

„Amex“ објави приход од 15,4 милијарди долари, што ги надминува проценките на аналитичарите. Овогодинешниот приход исто така беше повеќе од минатогодишните 13,6 милијарди долари генерирани во истиот период. Зголемувањето на нето-таксите за картички за 20 проценти придонесе за тој резултат, при што компанијата рече дека уделот на картичките издадени за фиксна провизија одговара на 70 проценти од сите нови сметки што компанијата ги отвори во кварталот.

„Побарувачката за нашите производи од висока класа останува силна. Инвестициите што ги направивме во нашите предлози за вредност го поттикнуваат препознатливоста на брендот низ генерациите“, рече извршниот директор Стив Сквери во изјавата во петокот.

Со години, „Amex“ инвестираше во својата „Platinum“ картичка, која доаѓа со 695 долари годишен надомест. Во текот на кварталот, компанијата објави дека ќе додаде повеќе поволности на својата „Business Gold“ картичка и ќе ја зголеми годишната претплата од 295 долари на 375 долари.

Нето приходот на компанијата за кварталот се зголеми за 30% до 2,45 милијарди долари или рекордни 3,30 долари по акција. Тоа е повисоко од просечните 2,95 долари по парче, според проценките на аналитичарите составени од „Bloomberg“.

Во текот на изминатите неколку години, „Amex“ имаше корист од патничкиот бум по пандемијата. Сепак, растот на трошоците за картички на компанијата сега забавува, што го прави овогодинешниот резултат послаб од минатогодишниот.

Вкупниот обем на мрежата на фирмата се зголеми за 7 отсто на 420,2 милијарди долари, што недостасуваат проценки и најбавно ниво на раст во 10 квартали, според податоците собрани од „Bloomberg“.

Растот на трошоците „продолжува да биде многу силен. Растот на сметката што го гледаме во моментов е во согласност со нашите долгорочни цели за раст“, им рече Скуери на аналитичарите на конференциска повик.

„Amex“, исто така, им се придружи на ривалите во издвојување повеќе готовина за покривање на лошите заеми, при што резервите се зголемија за 58% до 1,23 милијарди долари во третиот квартал.

Компанијата ја потврди својата прогноза за раст на приходите за цела година до 17%, а заработката по акција треба да падне во опсег од 11 до 11,40 долари. На подолг рок, таа продолжува да очекува раст на приходите од повеќе од 10%, а профитот треба да порасне за процентен поен на среден рок, велат од „Amex“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП