14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИНето добивката на „Xiaomi“ скокна за 183%

Нето добивката на „Xiaomi“ скокна за 183%

Кинескиот производител на паметни телефони „Xiaomi“ објави подобар од очекуваниот скок на нето добивката во третиот квартал. Неговите приходи, исто така, ги надминаа очекувањата откако продажбата на уреди го надмина пазарот како целина.

Приходите од продажба на компанијата за извештајниот период изнесуваат 70,9 милијарди јуани (9,83 милијарди долари), над просечната прогноза од 70,2 милијарди јуани дадена од 13 аналитичари анкетирани од „LSEG“.

Нето добивката скокна за 183% во однос на претходната година на 6 милијарди јуани, благодарение на пониските трошоци за компонентите и ефикасноста на ниво на бизнисот. За споредба, прогнозата за консензус беше за 4,6 милијарди јуани.

„Иако немаше многу позитивни надворешни фактори, достигнувањата што сè уште ги имавме покажаа подобрување во нашите севкупни способности“, коментира претседателот на „Xiaomi“, Лу Веибин.

„Xiaomi“, петтиот по големина кинески бренд за паметни телефони, продаде 9,1 милиони уреди во Кина во минатиот квартал, според фирмата за истражување на пазарот „Canalys“.

Иако бројката е речиси непроменета од една година претходно, „Xiaomi“ успеа да ги надмине своите конкуренти. Вкупната продажба на индустријата е намалена за 5% на годишно ниво, додаде „Canalys“.

Побарувачката на најголемиот пазар на паметни телефони во светот долго време е во опаѓање. Пандемијата, а потоа и послабата економија, натера многу клиенти да чекаат подолго пред да купат нов телефон.

Сепак, одамна има некои знаци на закрепнување, вклучително и продажба на повеќе од 1 милион единици од најновиот предводник на „Xiaomi“ во првата недела по неговото лансирање.

Покрај тоа, инвеститорите на „Xiaomi“ се исто така фокусирани на сигналите за напредокот на новиот оддел за електрични возила.

Минатата недела, производителот на автомобили „BAIC Group“ со седиште во Пекинг поднесе барање за одобрение за производство на два модели на електрични возила под марката „Xiaomi“ – знак дека производството може да започне наскоро.

Претседателот на „Xiaomi“ ја потврди целта за масовно производство на возила во првата половина на 2024-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП