недела, 10 декември 2023
ПочетнаКОМПАНИИЕуроникел Индустри: Преземени се сите чекори за спас на компанијата

Еуроникел Индустри: Преземени се сите чекори за спас на компанијата

Еуроникел Индустри и неговиот акционер со месеци го креваат алармот за сериозната финансиска тешкотија во која се наоѓа компанијата. Почнувајќи од екстремната енергетска криза минатата година и многу нестабилните пазари оваа година, како и 7-месечното исклучување на печката од 2022 година и повторното отворање на производните погони во април 2023 година, фабриката во Кавадарци и светскиот пазар на никел се во многу тешка ситуација. Цените на никелот годинава паднаа за 40 отсто, додека цените на енергенсите остануваат високи.

Покрај овие, Еуроникел се соочува и со проблеми предизвикани од главниот снабдувач и клиент, со нестабилни и минимални нарачки за купување на производот од моментот на рестартирање на фабриката во април 2023 година, што го наруши редовното производство на фабриката, одржувајќи ги трошоците високи и загрозувајќи ја нејзината иднина.

Акционерот на ГСОЛ инвестираше над 3,5 милиони долари во Еуроникел само во 2023 година, за да се осигура дека платите ќе бидат исплатени како и да се одржи производството. Сепак, постојаниот добавувач ArrowMetals & Trading AG во октомври 2023 година целосно и еднострано ги прекина испораките на суровина и ги сопре нарачките. Наместо тоа, Еуроникел се соочува со неосновани побарувања и судски спорови од овој деловен партнер.

Со цел да се спаси компанијата и да се обезбеди најдобар исход за сите засегнати страни, вклучително и за вработените, добавувачите и целокупната економија на Северна Македонија, ГСОЛ инвестираше 1 милион долари во текот на последните недели, со цел да се обезбеди печката да остане вклучена и платите на вработените да се исплаќаат.

Во насока на барање на потенцијално решение, во овој период ГСОЛ ги понуди акциите на Еуроникел за минимален износ на најголемиот доверител (банка), како и на г-дин Константинос Даскалакис и неговата група компании кои изразија интерес да го купат Еуроникел.

Константинос Даскалакис и неговите соработници, г-дин Арвинд Мундра и г-дин Џон Вотерс, покрај интересот да го купат Еуроникел преку нивната компанија EuroNickel Holding AG во Швајцарија, изразија и интерес да го одржат работењето на компанијата и да ја задржат вклучена печката. Разбираме дека се во тек преговори помеѓу банката доверител и г-дин Даскалакис со цел да се најде решение за иднината на фабриката.

Еуроникел и неговиот акционер ГСОЛ ги поддржуваат сите конструктивни разговори и активности кои можат да ја обезбедат иднината на компанијата и ги повикуваат сите засегнати страни да придонесат за одржливо долгорочно решение за фабриката, се вели во соопштението.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП