21 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИШто ја промени прогнозата на „Cisco“?

Што ја промени прогнозата на „Cisco“?

„Cisco Systems“ ја намали својата годишна прогноза за приходи и профит во знак дека побарувачката за нејзината мрежна опрема забавува. Веста ја намали цената на акциите на компанијата за речиси 11% во тргувањето по работното време.

Во последниве години, компанијата се бореше со проблеми со синџирот на снабдување и постпандемиско забавување на побарувачката, што го забрза нејзиниот фокус на понудите на софтвер, вклучително и во просторот за сајбер безбедност.

За да ја забрза својата диверзификација и да профитира од бумот на вештачката интелигенција, „Cisco“ во септември објави дека ја презема компанијата за сајбер безбедност „Splunk“ за околу 28 милијарди долари.

„Cisco“ вели дека забележал „забавување на нарачките на нови производи во првиот квартал… и верува дека главната причина е што клиентите моментално се фокусирани на инсталирање и имплементација на производи во нивните средини“.

Компанијата проценува дека една до две четвртини од продадените нарачки на производи сè уште чекаат да бидат имплементирани од клиентите. Главниот финансиски директор Скот Херен додаде дека „Cisco“ гледа „враќање на растот на нарачките во втората половина од годината“.

За целата година, „Cisco“ очекува приход помеѓу 53,8 и 55 милијарди долари, како и прилагодена заработка помеѓу 3,87 и 3,93 долари по акција.

Компанијата претходно прогнозираше годишен приход од 57 до 58,2 милијарди долари и приспособена заработка по акција од 4,01 до 4,08 долари.

Резултатите на „Cisco“ беа во контраст со оние на ривалите „Juniper Networks“ и „Arista Networks“, кои минатиот месец објавија оптимистички резултати, уживајќи силно трошење од деловната страна.

За вториот квартал, „Cisco“ очекува приходи од 12,6 до 12,8 милијарди долари, што е под просечната проценка на аналитичарите од 14,19 милијарди долари, според „LSEG“.

Додека макро предизвиците сè уште постојат, повеќето од ограничувањата на синџирот на снабдување се „сега зад нас“, рече компанијата, додавајќи дека и времето на испорака и заостанатите во голема мера се вратија на нормално ниво.

Со исклучок на одредени ставки, „Cisco“ заработи 1,11 долари по акција во првиот квартал, надминувајќи ги проценките од 1,03 долари по акција. Приходите исто така ги надминаа проценките.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП