27 февруари, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАКај починатото бебе од Прилеп била најдена ешерихија коли во дишните патишта...

Кај починатото бебе од Прилеп била најдена ешерихија коли во дишните патишта при приемот на Детската клиника

Бактерија ешерихија коли била најдена во дишните патишта кај бебето од Прилеп, кое почина вчера на Детската клиника во Скопје. Лекарите ја откриле бактеријата при прегледот за време на приемот во Скопје, вели директорката на Клиниката, Стојка Нацева-Фуштиќ, за „Макфакс“. Таа потврди дека бебето ги имало двата најголеми индикатора на сепса за што вели дека не може ниту да се претпостави каков замав ќе земе. Бебето од Прилеп било примено на Детската клиника на 5 ноември во лоша состојба, млитаво, со нарушена свест и со повремени прекини во дишењето.

„Бебето кај нас беше примено со висок прокалцитонин, кој е маркер за воспалителни процеси во телото и еден од индикаторите за рана неонатална сепса. Исто така, беше утврдена и нарушена коагулација, во сите испитувани времиња коагулацијата на крвта беше нарушена, што исто така е индикатор за сепса. Од дишните патишта на бебето беше изолирана бактеријата ешерихија коли, која се смета за еден од најчестите причинители на сепса, но бактеријата не беше потврдена во хемокултурата. Имаме два наода на хемокултура, кои се негативни, но треба да имаме предвид дека бебето веќе беше на антибиотска терапија. Состојбата му се влошуваше, му откажаа бубрезите, имаше попрогресивен тек на болеста, нешто што не може да се предвиди каков замав ќе земе, а исходот беше летален седум дена по приемот кај нас“, вели директорката Нацева-Фуштиќ за „Макфакс“.

Пред да стигне на Детската клиника во Скопје бебето три дена било во болницата во Прилеп. Мајката на социјалните мрежи сподели сомневања во лекарите за кои вели дека првин почнале да ја подготвуваат да си замине дома по пордоувањето заедно со бебето, но за кусо време ѝ кажале дека мора да ги задржат дополнително со објаснување дека бебето има жолтица. Таа вели дека ѝ кажале дека родила здраво бебе, кое во првата минута од животот ги добило највисоките оценки, АПГАР 10, и никој не ја известил за некаков проблем, па прашува што се случило за таа дома да си замине со празни раце.

Директорката Нацева-Фуштиќ нема сомневања дека се работи за рана неонатална сепса предизвикана при породувањето.

„Индикаторите за сепса ние ги откривме уште третиот ден по раѓањето кога бебето беше донесено кај нас. Такви инфекции се појавуваат за време на породувањето кога бебето минува низ родилните патишта или, пак, при предвремено пукање на воденикот. Во случаи кога инфекцијата е пренесена од персоналот, индикаторите за сепса се јавуваат подоцна, на седмиот ден, и ова е податок што секој педијатар го знае, но секако во болницата во Прилеп веќе се прават анализи“, вели директорката Нацева-Фуштиќ.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат денес извести дека ќе изврши вонреден инспекциски надзор во прилепската болница.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП