26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСе засилуваат стравувањата од рецесија во еврозоната

Се засилуваат стравувањата од рецесија во еврозоната

Анкетата во понеделникот покажа дека падот на деловната активност во еврозоната се забрза минатиот месец бидејќи побарувачката во доминантниот услужен сектор дополнително ослабна. Тоа значи дека се зголемува веројатноста за рецесија во 20-те земји на валутната унија, пишува „Reuters“.

Економијата се намали за 0,1 отсто во третиот квартал, покажаа официјалните податоци, а конечниот композитен индекс на менаџери за набавки (PMI) за октомври, објавен во понеделникот, покажа дека блокот влезе во последниот квартал од 2023-та година со – мала брзина.

Индексот на менаџери за набавка на „S&P Global“ (PMI), кој се смета за добар мерач на целокупното економско здравје, се намали на 46,5 во октомври од 47,2 во септември, што е најниско отчитување од ноември 2020-та година.

Таа бројка беше под линијата од 50 поени што го дели растот од контракцијата петти по ред месец и се совпадна со прелиминарната проценка.

„Конечните PMI ги потврдија прелиминарните проценки и се во согласност со нашата прогноза дека БДП-то на еврозоната повторно ќе се намали во четвртиот квартал“, рече Адријан Претејон од „Capital Economics“. „Изгледите исто така изгледаат многу слаби, при што PMI на новите нарачки падна на најниско ниво од септември 2012-ра година, исклучувајќи ги првите месеци од пандемијата, а извозот е исто така особено слаб“, додава Претејон.

Производната активност направи уште еден чекор назад во октомври, според поврзаното истражување во минатата недела, кое покажа дека новите нарачки се намалиле со една од најсилните стапки од за прв пат собраните податоци во 1997-ма година.

Слична е сликата и за услугите, при што индексот на нови бизниси, мерка за побарувачка, е на најниско ниво од почетокот на 2021-ва година, бидејќи задолжените потрошувачи, притиснати од растот на цените и повисоките трошоци за задолжување, ги намалуваат трошоците.

Услугите во Германија, најголемата европска економија, се вратија на пад во октомври поради континуираната слабост на побарувачката. Во Франција повторно се забележува контракција.

Секторот на услуги во Италија се намалува трет месец по ред и со најбрзо темпо во една година, но Шпанија го потисна трендот и нејзиниот услужен сектор минатиот месец порасна со малку побрзо темпо.

Друга светла точка беше фактот дека на почетокот на ноември, расположението на инвеститорите во еврозоната порасна повеќе од предвиденото, со очекувањата за иднината најраспространети од почетокот на оваа година, покажа во понеделникот индексот „Sentix“.

Минатиот месец, Европската централна банка ги остави каматните стапки непроменети на рекордно високо ниво, ставајќи крај на невидената низа од 10 последователни зголемувања, но предупреди дека растечкиот разговор на пазарот за намалување на стапките е прерано, потсетува „Reuters“ и додава во заклучок:

„Централната банка, која ја пропушти целта за инфлација, веројатно ќе го поздрави намалувањето на ценовните притисоци прикажани во истражувањето на „PMI“, бидејќи индексот на цените на производителите се намали од неговото читање во септември“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП