13 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Pfizer“ ја објави својата прва квартална загуба од 2019-та

„Pfizer“ ја објави својата прва квартална загуба од 2019-та

Фармацевтскиот гигант „Pfizer“ ја пријави својата прва квартална загуба од 2019-та година, бидејќи побарувачката за неговите производи против Ковид-19 опадна. Компанијата, исто така, зеде голем отпис откако американската влада повлече милиони дози од антивирусниот лек „Paxlovid“.

Компанијата отпиша 5,6 милијарди долари во третиот квартал поврзани со вакцината Paxlovid и „Comirnaty“, иако најголемиот дел од сумата беше објавена претходно овој месец.

„Pfizer“, исто така, рече дека експерименталната РНК вакцина против грип што ја развива ги исполнила двете нејзини примарни цели во студијата во доцна фаза кај луѓе на возраст од 18 до 64 години. Компанијата соопшти дека вакцината ги исполнила целите за секундарна имуногеност за соеви на грип од типот А, но не и за типовите Б на вирусот.

„Pfizer“, кој исто така се соочува со претстојното губење на патенти за многу од неговите најпродавани лекови, реагира со инвестирање во истражување и аквизиции, како што е договорот од 43 милијарди долари за компанијата за терапија за рак „Seagen“, за да го зајакне своето портфолио.

Продажбата на лекот и вакцината Ковид-19, што „Pfizer“ ги прави со својот германски партнер „BioNTech“, ги зголеми приходите на компанијата на рекордно ниво во изминатите две години. Сепак, годишните стапки на вакцинација драстично паднаа, а побарувачката за лекови се намали како што се зголемува имунитетот на населението.

Продажбата на „Paxlovid“ падна за 97% во третиот квартал на 202 милиони долари, а приходите од вакцината достигнаа 1,31 милијарди долари од 4,4 милијарди долари една година порано.

Аналитичарите очекуваа продажба од 1,44 милијарди долари за вакцината и 618,20 милиони долари за „Paxlovid“, покажаа податоците на „LSEG“.

Со оглед на тоа што производите против Ковид-19 не ги исполнуваат процените, во четвртиот квартал се зголемува притисокот за „Pfizer“ да ги исполни своите годишни насоки за продажба, рече аналитичарот на „BMO Capital“, Еван Зајгерман.

„Pfizer“, кој објави програма за намалување на трошоците од 3,5 милијарди долари овој месец, ја намали прогнозата за продажба во 2023-та година од 9 милијарди долари, откако се согласи да повлече скоро 8 милиони курсеви за третман со „Paxlovid“ од страна на американската влада.

Во исто време, компанијата ја потврди својата годишна прогноза за продажба и профит претходно овој месец.

Продажбата на неодамна лансираната „RSV“ вакцина „Abrysvo“ достигна 375 милиони долари во кварталот.

„Pfizer“ забележа загуба од 42 центи по акција за третиот квартал. Една година претходно, објави заработка од 1,51 долари по акција.

Вкупниот приход беше 13,23 милијарди долари, во однос на 22,64 милијарди долари една година порано.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП