21 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Panasonic“ ја намали прогнозата за профитот на единицата за електрични возила

„Panasonic“ ја намали прогнозата за профитот на единицата за електрични возила

„Panasonic Holdings“, кој е меѓу добавувачите на „Tesla“, соопшти дека го намалил производството на батерии за автомобили во Јапонија во последниот квартал.

Исто така, ја намали прогнозата за годишната добивка на дивизијата за 15 отсто, што го нагласи забавувањето на продажбата на електрични возила ширум светот, објави „Reuters“.

Послабата перспектива на компанијата за сегментот на батерии следи по слични предупредувања од неколку производители на автомобили и добавувачи додека големите економии, вклучително и Кина и Европа, се упатуваат кон послаб раст.

„Panasonic“ ја намали својата годишна прогноза за профит за својата енергетска единица, која произведува батерии за „Tesla“ и други автомобилски компании, на 115 милијарди јени (769 милиони долари), што е намалување од претходната проценка од 135 милијарди јени.

Компанијата го прилагоди своето производство на батерии за автомобили во Јапонија во трите месеци до крајот на септември за да го исполни „соодветното ниво на залихи како одговор на брзо намалената побарувачка“, се вели во материјалите за презентација објавени на нејзината веб-страница.

Јапонската единица за батерии страда од забавување на влезот на електрични автомобили од високата класа во Северна Америка, соопшти „Panasonic“. Причината е што Законот за дефлација доведе до промени во побарувачката на потрошувачите.

„Panasonic“ додаде дека производството во нејзините фабрики во Северна Америка остана стабилно и забележа стабилна продажба на возила што ги исполнуваат условите за даночни кредити.

Јужнокорејскиот гигант за батерии „LG Energy Solution“ минатата недела предупреди на забавување на растот на приходите во 2024-та година поради глобалните економски несигурности кои влијаат на изгледите за продажба на електрични возила.

Овој месец, „Tesla“, исто така, зазеде внимателен став за проширување на капацитетот за производство на ЕВ. Главниот извршен директор Илон Маск рече дека е загрижен дека повисоките трошоци за задолжување ќе ги спречат потенцијалните клиенти да можат да си ги дозволат возилата и покрај намалувањето на цените.

„General Motors“ исто така го одложува лансирањето на неколку модели на електрични автомобили за да ги намали трошоците.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП