23 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАИлон Маск сака платформата X да ги замени банките веќе следната година

Илон Маск сака платформата X да ги замени банките веќе следната година

Компанијата X сака да стане центар на вашиот финансиски свет до крајот на 2024 година, нудејќи сеопфатни финансиски услуги кои би можеле целосно да ги заменат традиционалните банки.

Илон Маск изјави дека планира да ја преориентира компанијата X во финансиски центар кој ќе управува со целиот финансиски аспект од животот на неговите корисници. На интерен состанок со вработените одржан во четвртокот, Маск најави дека развојот на овие функции се очекува до крајот на 2024 година.

„Кога велам „плаќања“, мислам на целиот финансиски живот на една личност“, рече Маск, според аудио од состанокот до кој дојде The Verge.

„Ако се пари, тие ќе бидат на нашата платформа. Не зборувам само за испраќање 20 долари на пријател, туку зборувам за тоа дека нема потреба од банкарска сметка“.

Извршниот директор на компанијата X, Линда Јакарино, рече дека очекува проектот да стане „целосна можност“ до крајот на следната година. „За мене би било неверојатно доколку не се спроведе до крајот на следната година“, додаде Маск.

Во моментов е во процес на стекнување лиценци за трансфер на пари низ Соединетите Американски Држави, за да може компанијата да нуди финансиски услуги. Маск им кажа на вработените дека се надева дека ќе ги добие преостанатите лиценци потребни во „следните неколку месеци“.

Маск претходно ги изложи своите планови X да го направи финансиски центар. Интересно, овој план беше дел од неговата визија кога го основаше X.com, кој подоцна стана дел од PayPal. Неговата идеја е платформата да обезбеди високопрофитабилни готовински сметки, дебитни картички, услуги за чекирање и заем, со цел да им овозможи на корисниците да „испраќаат пари каде било во светот, веднаш и во реално време“.

Овој потфат се вклопува во сеопфатната визија на Маск за X да стане се-во-едно апликација, слична на супер-апликациите како WeChat во Кина, кои обезбедуваат пристап до трговија, транспорт и други услуги. Сепак, патот до реализација на ваков амбициозен проект нема да биде лесен. Најголемите предизвици се убедување на луѓето за потребата од таква платформа и стекнување на нивната доверба да му го доверат на Х целиот нивен финансиски живот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП