26 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИПоради подобрата продажба „IBM“ ја задржа својата прогноза

Поради подобрата продажба „IBM“ ја задржа својата прогноза

„International Business Machines“ (IBM) објави подобри од очекуваните приходи од продажба и ја потврди својата прогноза за целата година, што укажува на тоа дека фокусот на компанијата на софтвер и хибридни клауд услуги се исплати, пишува „Bloomberg“.

Приходите од продажба во третиот квартал се зголемија за 4,6 отсто на 14,8 милијарди долари. Просечната прогноза на аналитичарите беше 14,7 милијарди долари. Покрај тоа, „IBM“ потврди дека нејзиниот годишен приход од продажба ќе се зголеми за 3-5% и дека нејзиниот слободен готовински тек ќе биде околу 10,5 милијарди долари.

Како дел од својата трансформација, „IBM“ во последниве години го распушти бизнисот за управување со инфраструктура, единицата за временска прогноза и здравствениот бизнис. Во август, компанијата го заврши купувањето на фирмата за управување со софтвер „Apptio“ во вредност од 4,6 милијарди долари. Пред резултатите, аналитичарите изразија загриженост дека ако економијата е непредвидлива, тоа ќе му наштети на консултантскиот оддел на „IBM“. Одделот објави 5 милијарди долари приходи од продажба за кварталот, што е малку под прогнозата од 5,1 милијарди долари што ја очекуваа аналитичарите.

Голем дел од тоа се должи на посилниот американски долар, бидејќи многу од консултантските деловни клиенти на „IBM“ се лоцирани во странство, рече главниот финансиски директор Џим Кавано. Однесувањето на овие клиенти не е многу променето од почетокот на годината, додава тој.

Приходите од софтверот, што е клучна деловна единица на „IBM“, се зголемија за 7,8% на 6,3 милијарди долари. Купената компанија „Red Hat“ забележа раст од 9%, што е уште еден релативно бавен квартал за бизнис кој некогаш редовно уживаше 20% раст секој квартал. Со исклучок на одредени ставки, заработката достигна 2,20 долари по акција во периодот до 30 септември, во споредба со просечната прогноза од 2,12 долари по акција.

„Забавувањето на консултантскиот бизнис и „Red Hat“ сугерира притисок врз дискреционото трошење на корпоративната технологија. Веруваме дека предизвиците со кои се соочува консултантскиот сегмент ќе се интензивираат во четвртиот квартал, во услови на зголемена загриженост за влошување на геополитичката ситуација“, пишува Анураг Рана од „Bloomberg Intelligence“.

Во мај, „IBM“ објави дека лансира платформа за големи компании да обучуваат и користат модели на вештачка интелигенција. Гигантот се потпира на наследството на Вотсон за да се обиде да се истакне во преполното поле на алатки за вештачка интелигенција.

Движењето на валутите влијаеше на резултатите на „IBM“ за околу 250 милиони долари, вклучително и во консултантскиот бизнис. Девизните курсеви би можеле да чинат околу 1 отсто од растот на приходите во цела година, соопшти компанијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП