14 јули, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАНашинците во Италија ќе се лекуваат само во Македонија?!

Нашинците во Италија ќе се лекуваат само во Македонија?!

Италијанската влада најави дека од 2024 година ќе воведе нова такса за странците кои живеат во земјата и кои сакаат да ги користат услугите на државниот здравствен систем. Таксата ќе изнесува 2.000 евра годишно за жителите од земјите надвор од Европската Унија, но ќе има попусти за оние со легален престој, странски студенти и дадилки.

Оваа одлука предизвика критики од синдикатите и невладините организации, кои ја осудија како дискриминаторска и неуставна.

Тие тврдат дека владата го крши правото на бесплатна медицинска нега за сиромашните, кое е гарантирано со италијанскиот Устав. Тие исто така предупредуваат дека оваа мерка ќе има негативни последици за јавното здравје, бидејќи ќе го отстранува пристапот до превентивни и примарни услуги за многу странци.

Во моментов, странските работници, барателите на работа, барателите на азил и малолетниците без придружба имаат ист пристап до бесплатна здравствена заштита како и италијанските граѓани.

Други странци со дозвола за престој, како што се дипломати и студенти, можат да користат здравствено осигурување за различен износ, кој зависи од нивниот годишен приход.

Ова не е првпат италијанската десничарска влада да предлага контроверзни мерки за ограничување на правата на странците.

Минатиот месец, владата донесе закон кој предвидува дека мигрантите мора да платат речиси 5.000 евра за да избегнат да бидат притворени додека се обработуваат нивните барања за азил.

Многу Македонци кои работат во Италија се загрижени за своето здравствено осигурување.
Еден од нив е Оливер Василевиќ, кој работи како градежник во близина на Рим.

Тој вели дека веќе му најавиле оти наскоро можеби нема да има бесплатно лекување во Италија.

„Јас сум тука веќе 4 години и плаќам данок како секој друг работник. Нема друг здравствен систем освен овој. Ако се разболам или се повредам на работа, каде ќе одам? Како ќе платам 2.000 евра годишно за здравствена заштита, кога имам минимална плата? Ова е нечовечко и неправедно. Се надевам дека овој закон нема да важи за странците кои легално работат и живеат во Италија, туку ќе важи само за печалбарите кои доаѓаат овде како туристи, а остануваат да работат на црно”, вели Василевиќ.

Според последните податоци, во Италија живеат и работат околу 70.000 Македонци.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП