26 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСамо богатите ќе пијат расолница оваа зима

Само богатите ќе пијат расолница оваа зима

Еден килограм зелка годинава достигна 30 денари, а лани чинеше двојно помалку – 15 денари за килограм.

Ова е едно од најголемите зголемувања на цените на зеленчукот во последните години, а тоа практично ги тера потрошувачите да се одречат од традиционалното конзервирање на зелката.

„Цената е зголемена согласно инфлацијата и општата скапотија. Ние како производители имаме многу трошоци за семето, ѓубрето, водата, транспортот, а и таксите. Не можеме да продаваме под цена”, вели земјоделец од скопско Јурумлери, кој секоја година сади околу два хектари зелка.

Пензионерот Петар Силјановски од Скопје, пак, се жали дека цената на зелката е превисока и дека оваа година нема да ги полнат бурињата со зелка и нема да пие расолница.

„Зелката е многу корисна за здравјето и за имунитетот, особено во време на пандемија. Но со оваа цена, не можам да си ја дозволам. Јас имам пензија од 15.000 денари и не можам да трошам половина за зелка”, вели тој.

Според статистиката на Државниот завод за статистика, цените на зеленчукот во септември 2023 година биле за 15% повисоки од цените во септември 2022 година.

Но, не само Петар, туку и многу други пензионери се соочуваат со ист проблем.

Елена Мицковска, пензионерка од Автокоманда, вели дека оваа година за првпат не прави зимница поради скапотијата.

„Секоја година правев зелка, пиперки, ајвар, малиџано, цвекло и други зимници. Но сега цените се премногу високи и не можам да си дозволам. Повеќе ми се исплати да купувам готови производи од продавница, иако не се толку вкусни и здрави”, вели таа.

Зелката е еден од најпопуларните зимници во Македонија, кој се користи за приготвување на различни јадења, како што се сарма, пита, зелник и друго.

Зелката исто така е богата со витамин Ц и други антиоксиданти, кои ја подобруваат одбранбената способност на организмот. Но со оваа цена, многу луѓе ќе мораат да се одречат од оваа традиционална храна.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП