23 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Roche“ претстави разочарувачки резултати за третиот квартал

„Roche“ претстави разочарувачки резултати за третиот квартал

Акциите на „Roche Holding AG“ забележаа најголем пад на цената во речиси една година, откако кварталните финансиски резултати на швајцарската фармацевтска компанија ги пропуштија очекувањата на инвеститорите, објави „Bloomberg“.

Акциите на компанијата паднаа за дури 5,1 отсто во тргувањето во Цирих, откако „Roche“ објави пад на кварталните приходи. Побарувачката за новите лекови на групата расте, но не доволно за да се надомести послабата продажба на тестови и лекови за Ковид-19.

„Ќе биде потребно време за да избледат сомнежите за перформансите на истражување и развој и од инвеститорите и од луѓето кои работат таму“, напишаа аналитичарите на „Jefferies“ во белешката до клиентите.

Тие рекоа дека потврдената прогноза „може да ги разочара“, особено откако компанијата рече дека загубите од тестовите за Ковид-19 и поевтините верзии на некои од нејзините врвни лекови за рак може да бидат послаби од очекуваното оваа година.

Фармацевтската компанија очекува продажбата да се намали со едноцифрена стапка по постојани валути, при што основната заработка по акција се очекува да се намали во согласност со приходите. Продажбата на производи поврзани со Ковид-19 ќе падне за околу 4,5 милијарди швајцарски франци (5 милијарди долари), или околу 500 милиони франци помалку од претходно очекуваното. Компанијата најверојатно ќе постигне продажба и профит на горниот дел од прогнозниот опсег за оваа година, рече главниот извршен директор Томас Шинекер на конференциска повик како одговор на прашања од новинарите.

Тој вети дека ќе ги подобри перформансите на компанијата за истражување и развој. Шинекер, исто така, да бара нови можни зделки, иако „Roche“ верува дека тие „не се задолжителни“ и дека постојната линија и портфолио ќе бидат доволни за поттикнување на растот.

„За нас е важно ако ги разгледуваме зделките порано отколку подоцна, тие да имаат смисла научно и финансиски“, рече Шинекер.

Од извештајот на компанијата стана јасно дека во последниот квартал нејзините приходи се намалени за 3,2% на 14,3 милијарди франци, но во голема мера беа во согласност со прогнозите на аналитичарите. Побарувачката за новиот лек за очи на „Roche“, „Vabysmo“, ги поттикна резултатите со продажбата што ги надмина очекувањата на аналитичарите за 21%. Продажбата на лековите за рак на дојка, тумори на белите дробови и хемофилија не ги исполни очекувањата.

Од почетокот на годината, акциите на „Roche“ забележаа слаби резултати во споредба другите фармацевтски компании.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП