3 мај, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАИ костенот држи цена - се наоѓа и за 120 денари, ама...

И костенот држи цена – се наоѓа и за 120 денари, ама највкусниот е тројно поскап

Костенот е едно од најпопуларните овошја во Македонија, особено во есенскиот период. Но, колку чини килограм костени и кој е највкусниот?

Ние направивме мало истражување по пазарите во Скопје и го споредивме квалитетот и цената на различните видови костени.

На Зелен Пазар, може да се најдат костени за 120 денари за килограм. Тие се обично од македонско потекло и имаат жолтеникава нијанса.

Една скопјанка, која сакаше да остане анонимна, ни изјави дека купила таков вид костени пред неколку дена.

„Беше просечен вкус, не беше премногу благ и немаше интензивна арома. Не беше лош, ама не беше ни одличен“, рече таа.

На друга страна, на пазарот во Буњаковец, може да се забележат поскапи видови костени, кои доаѓаат од Грција и од Турција.

Тие имаат темно црвена нијанса и се познати по својата блажина и арома, а цената им се движи од 300 до 400 денари за килограм.

Истата скопјанка нè извести дека купила и грчки костен од 400 денари за килограм и вели дека бил „шербет благ и вкусен“.

„Не можам да ги споредам со оние од Зелен Пазар, ова беше како да јадеш мед“, рече таа.

Според експертите за овоштарство, разликата во цена и вкус помеѓу различните видови костени зависи од нивната сорта, земјата на потекло, начинот на производство и складирање.

Некои од најпознатите сорти се Бинг, Лапинс, Сумит, Регина и Свит Харт.

Сепак, вкусот е субјективна категорија и зависи од преференциите на потрошувачите.

Во Македонија, најпознат е костенот од Македонски Брод, па ние посетивме една тезга на пазарот во Ѓорче Петров на којашто се продава токму таков костен.

Пазарџијата се пофали дека неговите костени се одлични по квалитет и вкус и дека ги одгледува сам во својот овоштарник.

„Костените се слатки, сочни и имаат многу ‘месо’. Јас ги продавам за 120 денари за килограм, што е многу прифатлива цена“, рече нашиот соговорник.

Продавачот додаде дека костените од Македонски Брод се разликуваат од оние од Грција или од Турција по тоа што се произведени без хемиски третмани и дека се свежи и природни.

„Оние од Грција или од Турција можеби се поскапи и поцрвени, ама тоа не значи дека се поубави или повкусни. Најчесто се прскани со разни хемиски препарати за да бидат убави на лик. Нашите костени се чисти и здрави“, рече пазарџијата.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП