Стогодишниците имаат пониски нивоа на гликоза, креатинин и уринарна киселина од нивните 60-ти па наваму, според најголемата студија од ваков вид. Истражувањето, објавено во понеделникот во списанието GeroScience, е најголемото досега за мерење и следење на нивоата на различни молекули во крвта на луѓето родени помеѓу 1893 и 1920 година.
Научниците, вклучително и оние од Институтот Каролинска, ги проценуваа податоците за молекулите на крвта од повеќе од 44.500 Швеѓани кои биле подложени на клиничко тестирање помеѓу 1985 и 1996 година и биле следени до 2020 година. Околу 1.200 лица во студијата, или околу 2,7 отсто од учесниците, достигнале 100-годишна возраст.
„Откривме дека стогодишниците имале пониски нивоа на гликоза, креатинин и уринарна киселина од нивните шеесетти години наваму. Многу малку стогодишници имале нивоа на гликоза над 6,5 порано во животот или нивоа на креатинин над 125“, напишаа истражувачите во The Conversation.
Истражувачите велат дека резултатите укажуваат на потенцијална врска помеѓу метаболизмот, исхраната и долговечноста.
„Разумно е да се мисли дека факторите како исхраната и внесот на алкохол играат улога во долговечноста. Следењето на вредностите на бубрезите и црниот дроб, како и гликозата и уринарната киселина како што стареете, веројатно не е лоша идеја“, заклучија тие.