23 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСе враќа дневната евтина тарифа на струјата – еве што мислат граѓаните

Се враќа дневната евтина тарифа на струјата – еве што мислат граѓаните

Домаќинствата во Скопје ќе можат да користат поевтина електрична енергија во периодот од 13 до 15 часот во декември, најави претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), Марко Бислимоски.

Оваа одлука е дел од тарифниот систем кој се применува од почетокот на годинава и кој има за цел да стимулира рационална потрошувачка на струја.

Бислимоски изјави дека оваа мерка ќе им помогне на домаќинствата да заштедат на сметките за струја, особено во зимскиот период кога потребата за греење е поголема.

Тој додаде дека ова исто така ќе ја намали и оптовареноста на електроенергетскиот систем и ќе ја подобри енергетската ефикасност.

На оваа тема Денар разговараше со неколкумина скопјани кои ја коментираат ваквата одлука на РКЕ.

„Мислам дека ова е добра идеја, бидејќи ќе можам да ги користам електричните уреди кога струјата е поевтина и на тој начин да заштедам пари. Јас сум пензионер и живеам сам, па ми треба секој денар“, ни изјави Драган Трајковски, 67-годишен пензионер од Капиштец.

Но, има и такви кои не се задоволни од ваквата одлука.

„Јас не сум многу задоволна од ова, бидејќи работам од дома и треба да користам компјутер и интернет преку целиот ден. Ова значи дека ќе плаќам повисока цена за струјата во останатиот дел од денот, освен во тие два часа кои ги одредиле за евтина тарифа. Мислам дека требаше да има поевтина струја за сите потрошувачи, а не само за оние кои можат да си ја прилагодат потрошувачката“, вели 32-годишната Моника Најдовска, која работи како фриленсер.

Сепак, има и граѓани кои се неутрални и кои немаат некое посебно мислење за ваквата одлука на РКЕ.

„Јас сум неутрален по ова прашање, бидејќи не мислам дека тоа ќе направи голема разлика во моите трошоци за струја. Јас обично користам струја за основни потреби како светло, фрижидер и телевизор. Не сум заинтересиран за користење на други електрични уреди, а се греам на печка на дрва“, посочи 45-годишниот Иванчо Митровски, сопственик на колонијал во Ѓорче Петров.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП