петок, 8 декември 2023
ПочетнаСВЕТПретседателката на Европската комисија и чешкиот премиер: Економските мигранти да не доаѓаат...

Претседателката на Европската комисија и чешкиот премиер: Економските мигранти да не доаѓаат во Европа

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен и чешкиот премиер Петр Фијала во Прага оценија дека во миграциската криза прво треба да се бараат решенија за подобра заштита на надворешните граници на Европската унија, а не за да се реши проблемот на тлото на ЕУ, а целта е да се спречат економските мигранти воопшто да доаѓаат во Европа.

„Можам да потпишам што рече. Да, миграцијата е проблем што ја засега цела Европа и ни треба европски одговор. Сакаме да им помогнеме на земјите-членки во решавањето на миграцијата на ефикасен и хуман начин. Бараме начини да и помогнеме и на Чешка, особено што примивте толку многу украински бегалци“, рече Урсула фон дер Лајен на прес-конференцијата со Петер Фијал.

Претседателот на ЕК потсети дека Европската Унија предложила дополнителна помош од 15 милијарди евра за земјите кои се најпогодени од миграцијата, како што е Чешка, за поуспешно справување со миграцијата.

„Тие пари се дел од прегледот на повеќегодишниот буџет на ЕУ. Но, мора да се договориме за ревизијата, инаку можеби нема да има доволно пари“, рече Урсула фон дер Лајен.

Чешкиот премиер Фијала истакна дека Чешка навистина го поддржа предлогот на Европскиот пакт за азил, кој соседна Полска силно го отфрла, поради забрзувањето на процесот на одобрување азил, како и враќањето на бегалците и затоа што го нагласува зајакнувањето на заштитата на надворешните граници, но дека официјална Прага сепак одбива преместувањето на бегалците да биде задолжително.

Претседателката на Европската комисија е во Прага на конференцијата „Самитот на зелениот договор“, каде ги идентификуваше цените на енергијата, неправедните предности што ги уживаат некои странски производители и бавноста на некои законодавни процедури како предизвици за ЕУ.

„Европа ја надмина минатогодишната енергетска криза бидејќи остана обединета. Но, цената што ја плаќаме за енергија е сепак повисока отколку на другите континенти, што ја загрозува нашата конкурентност. Решението е при рака бидејќи зголемувањето на уделот на изборите за обновлива енергија наскоро ќе ја заштити Европа од високите цени на увезените фосилни горива“, рече Урсула фон дер Лејен.

Европскиот функционер предупреди на проблемот со увозот од Кина кога нивните компании добиваат високи субвенции од државата.

„Европските компании често се соочуваат со конкуренција од странски компании кои добиваат големи субвенции од државата. „Чешките фабрики за автомобили инвестираат во нови модели на електрични автомобили, но светскиот пазар е преплавен со кинески автомобили кои имаат ниска цена благодарение на државните субвенции“, изјави Урсула фон дер Лајен.

Претседателката на ЕК нагласи дека кога станува збор за енергетиката, секоја земја членка има право да избере свој национален микс.

Премиерот Петр Фијала истакна дека главен елемент за Чешка е нуклеарната енергија и дека ЕУ ја поддржува.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП