23 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПокачувањето на минималната плата за 2.000 денари ќе предизвика проблеми?

Покачувањето на минималната плата за 2.000 денари ќе предизвика проблеми?

Владата најави дека на почетокот на следната година ќе се зголеми минималната плата од 20.000 на 22.000 денари, а тоа претставува раст на минималецот за 10%.

Оваа одлука е дел од социјалниот дијалог помеѓу владата, работодавачите и синдикатите, кои постојано бараат начини и се обидуваат да ја подобрат положбата на работниците со најниски приходи.

Некои од работниците кои во моментов добиваат минимална плата се задоволни од информацијата дека веќе од следната година платата ќе им се зголеми за 2.000 денари.

„Ова е добра вест за мене и за моето семејство. Со ова зголемување ќе можам да купам повеќе храна и облека за моите деца, а и да заштедам некој денар за непредвидени трошоци“, вели Синиша Ивановиќ, вработен во стовариште на периферијата на Скопје.

Слично мислење дели и 34-годишната Рахаела, продавачка во салон за мебел.

„Јас сум благодарна на владата што воопшто води грижа за работниците со минимална плата. Секако дека барам и повисока плата, но ова е чекор напред“, ни изјави Рахаела.

Меѓутоа, не сите работници се задоволни од оваа одлука. Некои од нив стравуваат дека со зголемувањето на минималната плата, нивните работодавачи нема да им ја зголемат платата пропорционално, туку ќе ги остават да работат за минималец.

„Јас во моментов работам за плата од 22.000 денари, што е малку повисоко од минималната плата. Но следната година мојата плата ќе се изедначи со минималната, а јас не очекувам дека мојот работодавач ќе се смилува и ќе ми ја зголеми платата за најмалку 2.000 денари за повторно да земам плата над минималната“, вели Зоран Гошев, кој работи како дистрибутер на роба.

Синдикатите бараат од владата и од работодавачите да ги заштитат правата на работниците и да обезбедат пропорционално зголемување на сите плати, а не само на минималната.

„Ние сметаме дека зголемувањето на минималната плата е позитивна мерка, но не е доволна. Ние бараме да се зголемат и другите плати, соодветно на производството и квалитетот на работата. Не сакаме да се доведеме во ситуација каде што сè повеќе луѓе ќе работат за минималец, бидејќи тоа ќе го намали мотивот за работа и ќе го зголеми незадоволството меѓу работниците“, брифираат синдикалците.

Сегашниот износ на минималецот е 20.175 денари.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП