петок, 8 декември 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„Disney“ ќе инвестира 60 милијарди долари во забавните паркови

„Disney“ ќе инвестира 60 милијарди долари во забавните паркови

Американската компанија за забава „Disney“ објави дека речиси двојно ќе ги удвои планираните инвестиции во својот бизнис со паркови и крстарења, објави „CNBC“.

Во документ посветен на берзанското претставување на компанијата пишува дека таа речиси ќе ги удвои планираните инвестиции – на близу 60 милијарди долари во следните 10 години.

Во време кога „Disney“ се бори со променливиот медиумски и забавен пејзаж и се обидува да го претвори својот бизнис со стриминг во профитабилен, истовремено земајќи ја предвид продажбата на традиционалните ТВ мрежи, поделбата на тематски паркови и производи се појави како светла точка.

Локалните паркови, особено „Walt Disney World“ во Флорида, пријавија пад на посетеноста и резервациите на хотелски соби. Наместо тоа, силата во овој сегмент доаѓа од меѓународните паркови. Во третиот квартал, поделбата пријави 13 отсто зголемување на приходите на 8,3 милијарди долари.

„Disney“ ги истакна добрите перформанси на секторот паркови и забава поврзани со зголемените инвестиции. Парковите на „Disney“, како и оние на другите компании, претрпеа многу за време на заклучувањето поради пандемијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП