20 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАФЕД, според најавите, овојпат нема да ги зголеми каматните стапки

ФЕД, според најавите, овојпат нема да ги зголеми каматните стапки

Комитетот за отворен пазар на Банката на федерални резерви (ФОМЦ) денеска почнува дводневен состанок, кој, според аналитичарите и економистите, ќе заврши со одлука каматните стапки да останат непроменети.

Основната каматна стапка со која банките си позајмуваат пари преку ноќ во САД моментално е на ниво меѓу 5,25 и 5,50 отсто, а се очекува да остане и во иднина. Податоците ќе бидат објавени во среда, кога Федералните резерви (ФЕД) ќе ги објави и новите прогнози за економскиот раст, инфлацијата и стапката на невработеност оваа и следната година.

Изгледите и прес-конференцијата на претседателот на ФЕД Џером Пауел ќе им дадат на аналитичарите, финансиските пазари и економистите индикација за можните идни активности на централната банка, која продолжува со напорите на монетарната политика да ја задржи годишната инфлација под 2 отсто.

Сепак, годишната инфлација во САД повторно благо порасна во август. По порастот на 3,2 отсто во јули, инфлацијата на потрошувачките цени, мерена со индексот на CPI, се забрза на годишно ниво од 3,7 отсто минатиот месец, објави американското Министерство за труд минатата недела. Базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, во меѓувреме е умерена.

Со оглед на тоа дека американската економија е солидна и дека инфлацијата може да порасне во последниот квартал, меѓу аналитичарите се зголемуваат шпекулациите дека FOMC би можела уште еднаш да ја зголеми основната каматна стапка до крајот на годината, за 0,25 процентни поени. Намалувањето на каматните стапки тогаш би можело да започне дури околу мај 2024 година.

Досега, во борбата против инфлацијата, ФЕД ја зголеми основната каматна стапка единаесет пати од март 2022 година. Ова го запре економскиот раст, но не ја турна економијата во рецесија, како што очекуваа аналитичарите. Сепак, загриженоста сè уште не е целосно решена.

Инфлацијата е под контрола, иако се уште не е на целната вредност, а последното зголемување е најмногу резултат на нестабилните цени на енергетските производи и на бензините, кои поскапеа во текот на летото. Стапката на невработеност е сè уште ниска, 3,8 проценти годишно, а личната потрошувачка е солидна.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП