14 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Saudi Telecom Co.“ станува клучен акционер во „Telefonica“

„Saudi Telecom Co.“ станува клучен акционер во „Telefonica“

Шпанија го анализира планот на „Saudi Telecom Co.“ да стане најголем акционер во „Telefonica SA“, објави премиерот Педро Санчез, цитиран од „Bloomberg“.

Целта на владата на земјата е да ги балансира добредојдените странски инвестиции со претпазливост против „непотребното влијание“, рече Санчез.

„Владата темелно ја анализира инвестициската операција“, рече Санчез во петокот на настан во Мадрид.

„Сакаме да обезбедиме дека националната одбрана и безбедност, широко сфатени, ќе бидат заштитени. Исто така, ќе се погрижиме секоја странска инвестиција да не ги надмине границите што би вклучиле несоодветно влијание врз стратешките компании или пристап до критичните технологии“, додаде тој.

Во своите први коментари по објавувањето на договорот минатата недела, Санчез рече дека интересот од големите меѓународни инвеститори во шпанските компании е „секогаш добра вест“.

Саудискиот Телеком планира да преземе речиси 10% од акциите на „Telefonica“ за околу 2,25 милијарди долари. Доколку биде одобрен, договорот ќе го направи „Saudi Telecom“ најголем акционер на „Telefonica“. „Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA“, „Blackrock Inc.“ и „CaixaBank SA“ ќе заостанат со помалку од 5% акции.

На почетокот на пандемијата со Ковид-19, Шпанија воведе ограничувања за странски инвестиции од субјекти надвор од Европа за да ги заштити компаниите чии вреднувања пропаднаа во пресрет на кризата. Владата неодамна ги промени правилата, намалувајќи го прагот за кој е потребна дозвола од 10% на 5% за компаниите поврзани со одбраната.

„Владата ги има потребните алатки за да го заштити својот национален суверенитет и стратешките интереси, како што е пристапот до критичните технологии, особено во областа на безбедноста и одбраната“, рече Педро Санчез.

„Шпанското законодавство за контрола на странските инвестиции е меѓу најстрогите во Европа“, додава премиерот на Шпанија.

„Telefonica“ е снабдувач на системи и опрема за воените и одбранбените министерства на Шпанија, според владата.

Акциите на компанијата беа малку променети на седницата на 15 септември. Акцијата порасна за околу 16% оваа година.

„Saudi Telecom“ е најголемата телекомуникациска компанија во Саудиска Арабија. Поголемиот дел од компанијата е во сопственост на суверен богат фонд, преку кој престолонаследникот Мохамед бин Салман има за цел да ја намали зависноста на саудиската економија од нафта.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП