27 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЗошто треба да избегнуваме пластични кутии за храна?

Зошто треба да избегнуваме пластични кутии за храна?

Пластичните садови за храна се вообичаени во речиси секое домаќинство. Тие станаа задолжителен дел од нашиот кујнски арсенал. Покрај тоа што не чинат многу, тие се лесни и лесни за употреба. Без разлика на нивните предности, контејнерите имаат и негативна страна.

Бисфенол А – БПА

Добро позната хемикалија која се користи во производството на пластика е БПА или Бисфенол А. Многу луѓе самото име на хемикалијата БПА го изговараат со негативен тон. Имено, истражувањето на Универзитетот во Пенсилванија ја поврза БПА со бројни здравствени проблеми.

БПА е поврзан со оштетување на црниот дроб, дебелина, дијабетес, неплодност и неколку видови на рак.

Со цел подобро да ги разбереме опасностите од користењето пластични садови кои содржат БПА, ни помага информацијата дека пред неколку години, Данска стана првата европска земја што ја забрани БПА во пакувањата за храна и пијалоци наменети за деца под три години.

Распаѓање во микробранова печка

Некои пластични садови за храна не се погодни за повторно загревање во микробранова печка. Одделот за земјоделство за безбедност на храна и инспекциска служба (USDA) предупредува дека таквите кутии може да се стопат и да се оштетат доколку се изложени на топлина.

Покрај тоа, USDA тврди дека штетните хемикалии можат да навлезат во нашата храна ако ја загрееме во пластичен сад што не може да се загрее во микробранова печка. Промената на бојата на садот може да сигнализира дека имало хемиска промена во пластиката.

Акумулира бактерии

Меѓународната асоцијација за заштита на храна наведува дека некои пластични садови за храна не се лесни за перење или тешко се наоѓаат делови. Затоа, тие стануваат погодни површини за акумулација на бактерии.

Бактериите можат да ја контаминираат храната, зголемувајќи го ризикот од гастроинтестинални заболувања и труење со храна.

Влијание врз животната средина

Во 2008 година, домаќинствата во САД фрлија 13 милиони тони пластика.

Од споменатите 13 милиони тони пластика, само 6,8% се рециклирани. Фрлањето пластика ја загадува животната средина, а таа завршува на депониите.

Ослободување на хемикалии

Изложувањето на пластичните садови на повисоки температури, како што се зовриена вода или машината за миење садови, може да предизвика потенцијално опасните хемикалии од пластиката да се растворат во храната. Ова ја вклучува гореспоменатата хемикалија БПА.

Информациите беа презентирани од страна на U.S. Department of Health & Human Services. Тие не препорачуваат употреба на топла вода во допир со пластични садови и амбалажа, туку употреба само на оние пластики кои имаат ознака за безбедно користење во машината за садови.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП