21 април, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈАЕве како странските туристи го доживуваат Скопје со сите негови споменици

Еве како странските туристи го доживуваат Скопје со сите негови споменици

Скопје, главниот град на Македонија, е познат по својата богата историја, култура и гостопримство. Но, во последните години, градот е исто така стана познат во Европа и по проектот „Скопје 2014“, кој предвидува изградба на низа споменици, фонтани, скулптури и згради со класичен изглед.

Целта на проектот беше да се даде почесно место на македонското наследство и да се збогати урбаната средина. Но како го доживуваат овој проект странските туристи кои го посетуваат Скопје?

За да дознаеме, разговаравме со двајца туристи од различни земји, кои ги споделија своите впечатоци од Скопје и од проектот „Скопје 2014“.

Марко е од Италија и дошол во Скопје за прв пат. Тој вели дека градот е убав и има многу интересни знаменитости за да се видат. Неговите омилени места се Камениот мост, Старата чаршија и Меморијалниот центар „Мајка Тереза“. Тој, меѓутоа, не е многу воодушевен од проектот „Скопје 2014“.

„Мислам дека проектот е претеран и несоодветен за градот. Има премногу споменици и фонтани кои се многу кич. Исто така, не разбирам зошто треба да се ставаат споменици на Александар Македонски, Цар Самоил или Јустинијан Први, кога тие немаат врска со модерната Македонија. Мора да признаам дека не ми се допаѓа и тоа што се обидувате да го имитирате класичниот стил на архитектурата, кога имате свој оригинален стил кој е многу поубав“, ни изјави туристот од Италија.

Селин е од Малта и дошла во Скопје по втор пат. Таа вели дека градот е забавен и има многу што да им понуди на туристите. Нејзините омилени места се Македонскиот плоштад, Порта Македонија и Музејот на македонската борба. Таа, пак, има позитивно мислење за проектот „Скопје 2014“.

„Мислам дека проектот е интересен и амбициозен. Има многу уметнички дела кои го разубавуваат градот и го прават поатрактивен за посетителите. Не ме интересира многу политичката порака на проектот, туку само убавината и креативноста на творците. Секој град има право да се изрази на свој начин и да се гордее со својата историја“, истакна Селин.

Селин додава дека проектот е и начин за развој на туризмот и културата во Скопје, кои можат да донесат приходи и работни места за локалното население.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП