23 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАApple станува најголемиот бренд за паметни телефони

Apple станува најголемиот бренд за паметни телефони

На владеењето на Самсунг како водечки светски бренд на телефони се ближи кон крајот.

Се чини дека Apple ќе стане најголемиот светски бренд за паметни телефони во 2023 година. Во текот на оваа година, Apple има можност за прв пат да го престигне Samsung.

Се очекува Apple да испорача 220-225 милиони iPhone единици, а Samsung 220 милиони единици во 2023 година. Samsung обично испорачува повеќе од 220 милиони единици. Оваа година нивниот обем на испорака е во најголема мера намален поради отсуството на чипови.

Се очекува дека Apple ќе постигне мала предност во однос на Samsung во текот на оваа година и дека овој тренд ќе продолжи во текот на 2024 година. Засега се предвидува дека Apple ќе испорача 250 милиони iPhone единици во 2024 година, додека за Samsung сè уште не е одредено или можно да се предвиди.

Apple воспоставува мала предност токму во моментот кога се очекува iPhone 15. Бидејќи iPhone 15 Pro има значителни подобрувања, се очекуваат големи шанси за „бум продажба“. Истовремено, укажува на фактот дека испораката на iPhone 15 Pro може да се соочи со значителни одложувања поради проблеми во синџирот на снабдување, особено кога станува збор за моделот iPhone 15 Pro Mac.

Apple сигурно постигна огромен успех бидејќи Samsung е апсолутен лидер на пазарот повеќе од една деценија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП