21 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИСлабата побарувачка за компјутери ги урна приходите на „Lenovo“

Слабата побарувачка за компјутери ги урна приходите на „Lenovo“

Најголемиот светски производител на персонални компјутери, кинеската групација „Lenovo“, која објави во четвртокот пад на приходите од 24 отсто за кварталот април-јуни. Падот беше поостар од очекуваното и беше резултат на континуираното намалување на побарувачката за персонални компјутери ширум светот.

Тоа е четврти последователен квартален пад на продажбата, а „Lenovo“ исто така објави пад на профитот од 14% за годината што заврши кон крајот на март. Ова е прво годишно намалување од 2019-та година.

Приходите за кварталот април-јуни паднаа на 12,9 милијарди долари, под просечната проценка од 13,84 милијарди долари од седум аналитичари анкетирани од „Refinitiv“.

Пандемијата со Ковид-19 даде огромен поттик на продажбата на електроника бидејќи и потрошувачите и компаниите складираат опрема или го надградуваат она што веќе го имаат за да се прилагодат на промената на работа од далечина. Сепак, приходите почнаа да се намалуваат минатата година бидејќи побарувачката почна да паѓа под влијание на зголемувањето на каматните стапки и зголемувањето на инфлацијата.

Темпото на закрепнување останува слабо и многу трговци на мало сè уште имаат премногу залихи на непродадени производи, што ги натера производителите на компјутери и нивните добавувачи, вклучително и производителите на чипови, да го прилагодат обемот на производството и цените.

„Бизнисот со компјутери на групацијата се стабилизира и е добро позициониран да закрепнува од година во година подоцна во 2023-та година“, се вели во соопштението на „Lenovo“.

Испораките на компјутери паднаа за 12% во вториот квартал од 2023-та година, според фирмата за истражување на пазарот „Canalys“, што е значително подобрување во однос на падот од повеќе од 30% забележан во претходните два квартали.

За да ги подобри своите профитни маржи, „Lenovo“ го проширува својот бизнис без компјутери, како што се сервери и ИТ услуги, но бизнисот со уреди, кој вклучува компјутери, паметни телефони и таблети, сè уште сочинува речиси четири петтини од приходите на групацијата.

Нето приходот падна за 66% на 177 милиони долари, во споредба со проценките на аналитичарите од 212,49 милиони долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП