23 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Marks & Spencer“ ги зголеми своите изгледи во услови на силно тргување

„Marks & Spencer“ ги зголеми своите изгледи во услови на силно тргување

Британскиот трговец на мало „Marks & Spencer“ во средата ги зголеми изгледите за профит, велејќи дека побарувачката во продавниците помогнала да придобие нови клиенти за нејзините бизниси со облека, домашни производи и храна. Веста ја зголеми цената на акциите на компанијата.

139-годишната групација, чии акции се зголемија за 66% од почетокот на годината, рече дека сега очекува зголемување на профитот за финансиската година 2023-2024 година, во однос на претходно прогнозираниот мал пад. Цената на акцијата скокна за 8%.

Како и другите големи британски трговци на мало, „M&S“ има корист од робусното трошење на потрошувачите и покрај кризата на трошоците за живот, која сега е во својата втора година, предизвикана од 14 последователни зголемувања на каматните стапки од страна на Банката на Англија за да се спречи упорно високата инфлација.

Но, компанијата исто така има корист од својот фокус на висококвалитетна храна, што помага да се придобијат потрошувачите кои претпочитаат да вечераат дома, и модните асортимани со поволни цени кои почесто се ажурираат.

Изненадната објава, која вети „значително подобрување“ на претходните очекувања кога ги објави своите привремени резултати во ноември, ги поддржа цените на акциите на другите трговци на мало, вклучувајќи ги „Next“ и сопственикот на „Primark“.

Ривалот „Next“ ја зголеми својата прогноза за профит на почетокот на овој месец – по втор пат во три месеци.

„M&S“ соопштија дека во првите 19 недели од годината, продажбата на храна е зголемена за 11%, а продажбата на облека и домашни прибори е зголемена за 6%. Оперативната маржа на групацијата „останува стабилна“. Сепак, компанијата предупреди дека останува значајна неизвесност за економските изгледи и постои ризик потрошувачкиот пазар да се затегне како што ќе напредува годината.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП