23 февруари, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Carlsberg“ повторно ја зголеми прогнозата за добивка

„Carlsberg“ повторно ја зголеми прогнозата за добивка

„Carlsberg A/S“ ја зголеми прогнозата за профитот за целата година по солидното прво полугодие во кое данскиот производител на пиво ја зголеми цената на своето пиво за да ги надомести трошоците, пишува „Bloomberg“.

Производителот на „Tuborg“ очекува годишен раст на оперативниот профит од 4% до 7%. За споредба, претходните проценки беа за -2% до 5% и консензус на аналитичарите за 5,8%.

Акциите на компанијата пораснаа за 1,9%. Официјалните податоци за резултатите се очекува да бидат објавени во следните денови.

По втор пат од април, „Carlsberg“ ја ажурираше својата прогноза за профит.

Големите производители ги воведоа своите најголеми зголемувања на цените во последните децении, во обид да ги надоместат високите цени за сè, од жито до транспорт до алуминиум за бокали.

Најголемиот конкурент на „Carlsberg“, „Heineken NV“, ја намали прогнозата за профит овој месец бидејќи потрошувачите на некои пазари се свртеа кон поевтини опции. Растот на профитот на „Anheuser-Busch InBev NV“ ги надмина очекувањата на аналитичарите бидејќи силниот раст во Латинска Америка го неутрализираше фијаското во САД кое забележа пад на продажбата на „Bud Light“.

„Carlsberg“ објави раст на оперативниот профит од 5,2 отсто, што е значително над очекувањата на консензус на аналитичарите од 0,5 отсто, вели аналитичарот Џејмс Едвардс Џонс во извештајот.

Органските приходи пораснаа со двоцифрена вредност, што исто така беше подобро од очекуваното, поттикнато првенствено од зголемувањето на цените.

„Генерално, позитивно е да се види ажурирањето на упатствата, но не треба да биде премногу изненадувачки бидејќи претходното упатство веројатно беше премногу конзервативно“, коментира Мадс Розендал, аналитичар во „Danske Bank A/S“.

„Carlsberg“, исто така, рече дека ќе започне програма за откуп на акции во вредност од 1 милијарда круни (146 милиони долари).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП