15 април, 2024
ПочетнаКОМПАНИИПадот на бизнисот во Кина изврши притисок врз профитот на „Siemens“

Падот на бизнисот во Кина изврши притисок врз профитот на „Siemens“

Профитот на „Siemens“ е под очекувањата на аналитичарите откако компанијата објави пад на побарувачката за нејзиниот оддел за решенија наменети за дигитализирање на индустриите во Кина. Во исто време, компанијата претрпе удар врз својот удел во проблематичниот производител на ветерни турбини „Siemens Energy“, пишува „Bloomberg“.

Нето добивката достигна 1,4 милијарди евра во трите месеци до крајот на јуни. За споредба, во истиот период лани компанијата пријави загуба, но сега сумата не ги исполни очекувањата на аналитичарите од 1,6 милијарди евра. Акциите на „Siemens“ паднаа за 4,8 отсто во претпазарното тргување.

„Siemens“ ја намали прогнозата за профитната маржа за поделбата на дигиталните индустрии за половина процентен поен на 23%, откако нарачките паднаа за повеќе од една третина, влечени главно од послабата побарувачка во Кина за фабрички уреди за автоматизација.

„Очекувавме Кина да закрепне во втората половина од календарската година. Тоа воопшто не се случи. Приватната потрошувачка не порасна, а извозот падна“, посочи извршниот директор Роланд Буш.

Буш им рече на новинарите дека притисокот врз кинескиот раст може да продолжи неколку квартали.

Резултатите заладуваат дел од ентузијазмот на „Siemens“ во последниве месеци, бидејќи побарувачката расте за производите со повисока маржа кои помагаат да се автоматизираат фабриките и да се намали јаглеродниот отпечаток на индустриските клиенти.

Компанијата, која двапати ја зголеми својата прогноза оваа година, ја потврди својата севкупна прогноза и рече дека заостатоците од рекордни 110 милијарди евра го ублажуваат забавувањето на новите продажби.

Надвор од индустрискиот бизнис, „Siemens“ објави загуба од 647 милиони евра на својот удел од 25,1% во „Siemens Energy“. Нејзината поранешна единица за производство на електрична енергија неодамна објави дека нејзината годишна нето загуба ќе се зголеми речиси за четири пати, бидејќи компанијата се бори да ги поправи недостатоците во своите турбини на ветер.

Минатата година, „Siemens“ објави загуба за својот фискален трет квартал поради „Siemens Energy“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП