14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„Take-Two Interactive“ очекува силна 2024-та година

„Take-Two Interactive“ очекува силна 2024-та година

„Take-Two Interactive Software“, компанијата која стои зад игрите како „Grand Theft Auto“, порасна во после-пазарното тргување откако раководството прогнозираше силна 2024-та година, засенувајќи ги послабите од очекуваните резултати за последниот квартал, објави „Bloomberg“.

„Take-Two“ се подготвува за фискалната година која започнува следниот април, поттикнувајќи ги шпекулациите дека компанијата ќе го издаде „Grand Theft Auto 6“. Франшизата е најважниот наслов во нејзиното портфолио. „Grand Theft Auto 5“ беше една од најуспешните медиумски франшизи на сите времиња, со продадени над 185 милиони примероци до денес.

„Продолжуваме да веруваме дека го водиме нашиот бизнис до значајна точка на флексија во фискалната 2025-та година“, рече извршниот директор Штраус Зелник, предвидувајќи „нови рекордни нивоа на оперативни резултати“.

Во едно интервју, Зелник одби да ги потврди плановите за лансирање на нова „GTA“, но ја потврди прогнозата на компанијата за резервации од 8 милијарди долари следната фискална година.

Акциите на „Take-Two“ пораснаа за цели 5% до 147 долари во тргувањето после работното време по објавувањето на резултатите.

Оптимистичките изгледи го тргнаа фокусот од резултатите од првиот квартал кои ги пропуштија проценките на аналитичарите и слабите изгледи за годината штотуку започна.

Со исклучок на одредени ставки, профитот достигна 27 центи по акција, рече развивачот на игри со седиште во Њујорк. Тоа беше под прогнозата на аналитичарите од 35 центи по акција. Прилагодените приходи за кварталот до 30-ти јуни се зголемија на 1,2 милијарди долари, во споредба со прогнозата од 1,21 милијарди долари.

Компанијата лансираше две нови игри во последниот квартал – „Lego 2k Drive“ и „After Us“. Сепак, ниту еден не постигна голема популарност, иако „After Us“ доби добри критики на платформата за игри „Steam“.

За тековниот квартал, „Take-Two“ очекува неговите резервации да достигнат од 1,4 до 1,45 милијарди долари. За споредба, просечната прогноза на аналитичарите е за 1,46 милијарди долари. Заработката ќе биде помеѓу цената од 95 година и 1,05 долари по акција, а се очекуваат 1,15 долари по акција.

Во 2022-ра година, „Take-Two“ го заврши своето најголемо купување видео игри во зделка од 12 милијарди долари за компанијата за игри „Zynga“. Со оглед на тоа што договорот за купување на „Activision Blizzard“ од „Microsoft“ во вредност од 69 милијарди долари се ближи до завршување, Зелник вели дека очекува повеќе зделки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП