13 јуни, 2024
ПочетнаКОМПАНИИЗагриженоста за Ковид-19 се намали, а со тоа и продажбата на „Pfizer“

Загриженоста за Ковид-19 се намали, а со тоа и продажбата на „Pfizer“

Фармацевтската компанија „Pfizer“ објави послаба продажба во вториот квартал на својот лек за Ковид-19 и други клучни производи, што ја натера компанијата да ја намали прогнозата за продажба за цела година за една милијарда долари.

И покрај остриот пад на продажбата и на вакцината против Ковид-19 и на пилулата, фармацевтскиот гигант ја задржа својата прогноза за комбинирана продажба на двата производи за цела година на 21,5 милијарди долари, што ги поттикна аналитичарите да се запрашаат дали компанијата може да го постигне тоа.

Производите против Ковид-19 на „Pfizer“ донесоа десетици милијарди долари за време на најлошата фаза на пандемијата, кога луѓето чекаа вакцини и лекови за борба против вирусот. Производителот на лекови очекува да се пресели во модел каде здравствените осигуреници плаќаат за производите откако владите ќе ги купат со години.

Приходите на „Pfizer“ во вториот квартал од 12,7 милијарди долари паднаа за 54% во однос на претходната година, поради намалената побарувачка за лекот против Ковид-19. Другите најпродавани лекови, како што се разредувачот на крв „Eliquis“ и пневмококната вакцина „Prevnar“, исто така, не ги исполнија резултатите што аналитичарите ги предвидоа за кварталот.

Приходите од продажбата на вакцини на „Comirnaty“ за вториот квартал достигнаа 1,49 милијарди долари, или 83% пониски од истиот период претходната година, но во согласност со прогнозите на аналитичарите. Приходите од продажбата на лекот „Paxlovid“ во вториот квартал беа 143 милиони долари, или 98% помалку од периодот април-јуни минатата година, и далеку под очекувањата на Волстрит од 843 милиони долари.

Акциите на компанијата паднаа за речиси една третина во текот на изминатата година, многу повеќе од која било друга на конкурентите во индустријата. Акциите на „Pfizer“ паднаа за помалку од 1 отсто во почетокот на тргувањето по објавувањето на извештајот.

Аналитичарот на „JPMorgan“, Крис Шот, не очекува акциите да паднат многу од овде, но исто така не „гледа јасен пат кон закрепнување со оглед на преостанатата неизвесност околу франшизата на компанијата поврзана со Ковид-19 и неодамнешниот неуспех на оралните антагонисти на рецепторот „GLP-1“ кои се земаат еднаш дневно“.

Компанијата очекува прилагодената добивка по акција за годината да биде во опсег од 3,25 до 3,45 долари, што е во согласност со претходната прогноза. „Pfizer“ прогнозираше дека нејзиниот годишен приход ќе биде околу 70 милијарди долари, што е помалку од 71 милијарда долари претходно.

„Иако инвеститорите очекуваа полоша перспектива, мислиме дека прашалниците сè уште ќе бидат околу водечките придонесувачи за целната цел на лекот за Ковид-19“, рече аналитичарот на „Wells Fargo“, Мохит Бансал во белешката до инвеститорите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП