четврток, 30 ноември 2023
ПочетнаКОМПАНИИ„Barclays“ објави откуп на акции од 750 милиони фунти

„Barclays“ објави откуп на акции од 750 милиони фунти

Британската банка „Barclays“ објави добивка во првото полугодие во согласност со очекувањата, бидејќи нејзиниот просперитетен потрошувачки бизнис и кредитни картички продолжија да го неутрализираат падот на приходите од инвестициското банкарство, додека корпоративното работење беше во застој.

Заемодавачот објави добивка пред оданочување од 4,6 милијарди фунти, во согласност со просечните прогнози на аналитичарите од 4,5 милијарди фунти и над бројката од 3,7 милијарди фунти пред една година.

Резултатите на „Barclays“ ја нагласуваат промената во развојот на деловните линии на глобалните банки бидејќи инвестициското банкарство и тргувањето се погодени од турбулентните пазари и намалената побарувачка на клиентите. Во исто време, постабилните области како што се малопродажното и корпоративното банкарство имаат корист од зголемувањето на каматните стапки.

„Barclays“ објави пад од 10% на профитот од инвестициското банкарство. Добивката на одделот за тргување со фиксен приход, валути и стоки падна за 6% на 2,97 милијарди фунти, а одделот за тргување со акции падна за 49% на 1,3 милијарди фунти.

„Barclays“ објави и програма за откуп на акции во вредност од 750 милиони фунти, што е многу подарежливо од просечната прогноза на аналитичарите составена од банката за 575 милиони фунти.

Некои инвеститори изјавија за „Reuters“ претходно овој месец дека сакаат банката да има приоритет на враќањето на повеќе капитал на акционерите наместо да го инвестира откако заемодавачот го заврши откупот од 500 милиони фунти во април.

Зголемените каматни стапки на клучните пазари на „Barclays“ во САД и во Обединетото Кралство ја поддржаа заработката, но исто така ги притискаа позајмувачите и го зголемуваат ризикот од неисполнување на кредитите.

Банката издвои 896 милиони фунти во шестмесечниот период за потенцијално оштетени заеми, што е двојно повеќе од 341 милиони фунти една година порано.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП