14 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„BNY Mellon“ лесно ги надмина проценките за својот профит

„BNY Mellon“ лесно ги надмина проценките за својот профит

Американскиот кредитор „Bank of New York Mellon“ ги надмина проценките на Волстрит за добивката во вториот квартал, откако агресивниот циклус на затегнување на основната каматна стапка од страна на Федералните резерви на САД го зголеми приходот што банките го добиваат како камати на заемите.

Повисоките каматни стапки им помогнаа на неколку големи американски банки да забележат повисок квартален профит и сигнализираа отпорна економија, но падот на потрошувачката и заострувањето на кредитните услови ги заматија изгледите за секторот.

Нето каматниот приход на „BNY“ за кварталот скокна за 33% на 1,1 милијарди долари од 824 милиони долари една година порано.

На приспособена основа, банката објави заработка од 1,38 долари по акција, лесно надминувајќи ја проценката на аналитичарите од 1,22 долари по акција, покажаа податоците на „Refinitiv“.

Оптимистичките резултати следат по бурниот прв квартал во кој глобалните банкарски превирања предизвикани од колапсот на три средни американски банки ги поттикнаа испаничените потрошувачи да повлечат милијарди од своите депозити.

Оттогаш, расположението се подобри и одливот на депозити се олесни, со што индексот на банките S&P 500 се зголеми за 16,4% од најниското ниво во март.

Просечното дневно депозитно салдо на „BNY“ изнесуваше 277,2 милијарди долари на секвенцијална основа, но е намалено за 10,8% на годишно ниво.

„BNY“ издвои 5 милиони долари резерви за загуби, што е повеќе од 47 милиони долари една година порано.

Средствата под чување или управување во банката се зголемија во периодот до 46,9 трилиони долари од година во година како резултат на повисоките нивоа на пазарот на капитал на крајот на кварталот и приливите на клиентите.

Вкупниот приход се зголеми за 5% до 4,45 милијарди долари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП