13 јуни, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„Galaxy S24 Ultra“ би можел да има сериозно подобра камера

„Galaxy S24 Ultra“ би можел да има сериозно подобра камера

Речиси веднаш штом „Galaxy S23 Ultra“ го започна својот пазарен живот, веќе почнаа да кружат гласини за тоа како новиот, претстоен „Galaxy S24 Ultra“ ќе има камера со значително подобри карактеристики.

Имено, гласините кои неодамна дојдоа од извор на „GalaxyClub.nl“, кој има историја на добри внатрешни информации, сугерираат дека портретната телефото камера би можела да добие значително подобрени функции. Изворот навестува дека оптичкото зголемување (зум) би достигнало 5x во споредба со 3x достапно со камерата на тековните телефони „Galaxy S23 Ultra“ (и „S22 Ultra“ и „S21 Ultra“). Останува да се види дали посебната телефото камера со перископ од 10x ќе добие и подобар зум или не.

Во принцип, треба да разјасниме една работа – иако зборуваме за 3x и 5x „зум“, овие камери всушност воопшто не „зумираат“. Потенцијалната надградба на камерата со зум од 5x едноставно значи дека камерата користи фиксна леќа со 5x поголема фокусна должина од онаа што ја користи примарната (широкоаголна) камера. Значи, ако „Galaxy S24 Ultra“ сè уште користи примарна камера од 200 MP, што е еквивалентно на онаа од 24 mm од „S23 Ultra“, неговата 5x телефото камера всушност би била еквивалентна на предниот сензор со фиксна леќа од 120 mm.

Оваа информација се надоврзува на претходните шпекулации за можното воведување на наменски сензори на „Samsung ISOCELL“ за камери за зумирање. „Samsung“ на 26-ти април годинава поднесе барање за заштита на брендовите „ISOCELL Zoom“ и „ISOCELL Zoom Pro“. Како што се истакнува во новиот извештај, сензорите со брендот „ISOCELL“ не се ништо ново, но додавањето на „Zoom“ е ново и интересно, пренесува „digitalcameraworld“.

Овде нема посебна мудрост бидејќи самиот сензор не може да „зумира“ – тоа е работа на објективот, па се поставува прашањето дали ова би можело да биде нов начин за зголемување на сликата без губење на квалитетот, каде што сликата на висока резолуција сензорот е исечен во еден дел, за некако да се добие резултат на дигитален зум како што прават другите телефони. Имено, веќе видовме телефото камери со помал оптички „зум“, но висока резолуција кај одредени водечки модели како „Vivo X90 Pro“, „Honor Magic5 Pro“ и „Xiaomi 13 Pro“. Ова овозможува хибридно зумирање на дел од рамката благодарение на високата резолуција на сензорот (50 MP), а разликите во квалитетот не се толку големи.

Исто така, постои можност „Samsung“ да развива вистински систем за камера со оптички зум и дека наскоро би можеле да видиме враќање на телефони како „Galaxy X Zoom“ од 2014-та година. Постарите меѓу нас се сеќаваат на овој телефон со „Android“ со камера и вистински 10x оптички зум, но со компромисот со дебела леќа од 16,6 mm, која е речиси двојно подебела од „Galaxy S23 Ultra“.

За жал, поднесената апликација за заштита на трговска марка не дава доволно технички детали за да се разјасни името „ISOCELL Zoom“. Дали оваа потенцијално нова технологија ќе биде претставена на следниот телефон „Galaxy S24 Ultra“ или „Samsung“ работи на синергетски систем како што направи „Huawei“ со „XMAGE“, засега е непознато, а според сите индикации, така ќе остане до февруари 2024-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП