21 јули, 2024
ПочетнаКОМПАНИИНЛБ издава зелени обврзници во вредност од половина милијарда евра

НЛБ издава зелени обврзници во вредност од половина милијарда евра

НЛБ успешно ја заврши продажбата на своите зелени обврзници во вредност од 500 милиони евра. Очекуваниот датум за лансирање е следниот вторник, 27 јуни, а каматната стапка ќе биде 7,125 отсто годишно.

Како што соопштија од банката, трансакцијата била добро прифатена од инвеститорите кои доставиле нарачки за повеќе од 1,8 милијарди евра.

НЛБ ја објави својата намера за издавање зелена обврзница на јавноста кон крајот на минатата недела. Целта е да се исполни минималниот потребен капитал и квалификуваните обврски, а дополнително обврзниците ќе дадат можност за потенцијално проширување.

Нарачките беа поставени од добро информирани неамерикански инвеститори, имено истакнати менаџери на фондови, меѓународни финансиски институции, банки, осигурителни компании и други инвеститори. Врз основа на ова, банката одлучи да издаде обврзници во вкупен номинален износ од 500 милиони евра, соопштија денеска.

„Со интересот на бројни домашни, регионални и меѓународни висококвалитетни инвеститори, претплатата на обврзниците е значително надмината“, напиша во соопштението претседателот на Управниот одбор на НЛБ, Блаж Бродњак.

Посебната карактеристика на зелената обврзница е што со нејзиното издавање, издавачот се обврзува да поддржи соодветни зелени проекти кои ги исполнуваат условите дефинирани во јавно објавената рамка за зелена обврзница со износот на емисијата. Со собраните средства НЛБ планира да поддржи проекти од областа на обновливите извори на енергија, енергетската ефикасност, зелените згради, чистиот сообраќај, одржливото управување со водите и отпадните води и спречување и контрола на загадувањето.

Нивното издавање се очекува на 27 јуни, а доспеваат за плаќање на 27 јуни 2027 година, при што издавачот ќе има можност за предвремена исплата на 27 јуни 2026 година.

На главнината на обврзниците ќе се пресметува камата по годишна каматна стапка од 7,125 отсто, а продажната цена на обврзниците ќе биде еднаква на нивната номинална вредност, соопшти банката.

Бродњак истакна дека издавањето зелени обврзници е во согласност со деловната стратегија на НЛБ и нејзината групација во матичниот регион на Југоисточна Европа. Според него, трансакцијата ја одразува солидната кредитна способност и перформанси на групацијата, како и фактот дека НЛБ има добар пристап до пазарите на капитал. „Од друга страна, тоа го потврдува и нашиот однос кон одржливоста“, додаде тој.

Членот на одборот на НЛБ, Арчибалд Кремсер, исто така, ја истакна зголемената видливост на банката меѓу професионалните засегнати страни.

„Соодветното структуирање на емисијата на обврзниците, заедно со ефективни маркетинг активности, доведоа до значително подобро препознавање на брендот НЛБ на меѓународните финансиски пазари. Среќни сме за оваа доверба – достигнувања за кои можеме да му се заблагодариме на стручниот тим“, истакна тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП